Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

22. 11. 2022. 18:34 >> 18:33

LEKIĆ

Opšti kolektivni ugovor učiniti javnim

Opšti kolektivni ugovor (OKU) ne može da se donosi netransparentno i iza leđa crnogorske privrede, već taj akt treba da bude javan i dostupan privrednicima i udruženjima, poručio je predsjednik odbora Udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore (PKCG) Jovan Lekić.

Lekić je kazao da je taj odbor danas zasijedao vanredno zato što su dobili podatke da se priprema potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i da, saglasno tome, socijalni partneri razovaraju o budućim modelima Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji tretiraju neradnu nedjelju.

On je kazao da je taj ugovor važan za cjelokupno društvo jer definiše socijalne i privredne odnose između poslodavaca i zaposlenih, dodajući da bi i država trebalo da bude zainteresovana za kvalitetan Opšti kolektivni ugovor.

“Tako važan akt ne može da se donosi na netransparentan način, iza leđa crnogorske privrede”, poručio je Lekić.

On je podsjetio da su prethodnih dana najreferentnija udruženja, između ostalih i PKCG, javno apelovala na nadležne, prevashodno na ministra rada i socijalnog staranja Admira Adrovića, da se ne žuri sa potpisivanjem Opšteg kolektivnog ugovora.

Kako je poručio, taj ugovor treba učiniti javnim i dostpunim privrednicima i udruženjima.

“Važno je da smo (PKCG) sudionici informacija koje se potpisuju. Danas smo čuli da smo da smo van tog stola gdje se pregovara iz prostog razloga jer nemamo informacija, a u saznanju smo da je pokrenut postupak utvrđivanja reprezentativnosti socijalnih partnera u Socijalnom savjetu od poslodavaca”, rekao je Lekić.

To je, prema njegovim riječima učinjeno, jer aktuelni partner Unija poslodavaca već desetak godina nije dokazivala svoju reprezentativnost.

“Pojavila se druga organizacija koja ima pravo da pokrene postupak utvrđivanja legitimnosti i u tom kontekstu danas smo imali apsurdnu situaciju da čak i neki članovi Odbora nijesu mogli da nas informišu o čemu to Unija pregovora u ime privrede kada je u pitanju Opšti kolektivni ugovor”, kazao je Lekić.

On je kazao da je taj Odbor uputio zahtjev predsjedništvu PKCG da hitno sazove vanrednu sjednicu Upravnog odbora sa proširenim članstvom da bi crnogorsku privredu upoznali sa informacijama koje imaju, kao i kako bi apelovali da se ne potpisuje dok se tekst ne učini javnim.

“Jer je očigledno da aktuelni socijalni partner nema legitimitet da pregovara”, dodao je Lekić.

On je kazao da su na današnjem sastanku imali kvalitetnu raspravu, dodajući da su osporili legitimitet Unije da na taj način odlučuje u ime crnogorske trgovine.

“Ali smo danas čuli određene stavove i mišljenja pa su recimo, najveći trgovinski lanci Voli i HDL izašli sa stavom da možda ne treba ništa mijenjati kada je riječ o neradnoj nedjelji”, kazao je Lekić.

Kako je dodao, referentan broj članova odbora smatra da je neophodno uvažiti sezonalitet crnogorske privrede i tražiti što kvalitetniji model da prehrambeni i neprehrambeni lanci rade tokom sezone.

On je uvjeren da poslodavci i zaposleni mogu naći zajednički jezik, dodajući da je pogrešna pretpostavka da su poslodavci i radnici suprotstavljene strane.

“To je dosadašnji narativ koji se mora mijenjati jer samo zajedničkim dogovorom i traženjem najboljih rješenja ovo društvo može ići naprijed. U tom kontekstu treba vjerovati u kvalitetniji dogovor na nivou budućih socijalnih partnera”, zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније