Економија

[ М.М.Љ. ]

25. 11. 2022. 11:58   >>  11:57

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ

За мјесец дана 31.880 еура од казни за нелегалну екплоатацију шљунка

Управа за инспекцијски надзор је са осталим инспекцијама од конституисања радног тима извршила 25 контрола над субјектима који се доводе у везу са нелеглном експлоатацијом шљунка, при чему су изрекли казне за разне неправилности у висини 31.880 еура. Истовремено су поднијели 9 захтјева за покретање прекршајног поступка са минималном казном 20.000 еура, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде .


Влада је на сједници од 03. августа донијела одлуку да се у што краћем времену заштити водоизвориште Боље сестре у смислу нелегалне експлоатације наноса шљунка у кориту Ријеке Мораче те да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде формира међуресорни тим који би се бавио овим питањем.
Организација међуресорног тима је повјерена Министарству Пољопривреде, а стални чланови тима су представници Управе полиције, Управе за инспекцијске послове, Управе прихода и царина, Управе за имовину, ЗИПИ-а, Управе за воде, Урбанистичко грађевинске инспекције, Агенције за заштиту животне средине, Регионалног водовода, Министарства екологије и др.

Оперативни међуресорни тим је формиран 01. новембра, а на чело тима је именован Стеван Гајевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Тим је до сада одржао два радна састанка, а смисао рада је у сталном перманентном притиску на прије свега оне који експлоатишу нелегално шљунак, али и оне привредне субјекте и физичка лица који користе и валоризују такав инпут у циљу обављања привредне дјелатности.

У првих мјесец дана постојања тима заштитник Имовинско правних интереса је раскинуо уговор о закупу земљишта са Монтенегропетролом односно са Транспетролом .

“Наведене фирме су покушале привремене објекте које су уписале на своје име да легализују предајући захтјеве. Управа за имовину је прегледала хронологију уписа при чему је закључено да није испоштована процедура приликом уписа – однсно да су ревизијом уписа донијета рјешења о брисању привремених и изграђених објеката из катастарске евиденције. ЗИПИ је покренуо поступак подношења пријаве због градње објеката”, наводи се у саопштењу.

Управа за Имовину је извршила мјерење ЛИДАРОМ при чему је утврђено да је у задње 3 године на наведном терену ископано преко 300.000 квадратних метара.

“Полиција перманентно излази на терен при чему је заустављено и паркирано 5 камиона са шљунком
Урбанистичко грађевинска инспекција:

1.Асфалтна база „Бемаx“ донесена су 3 рјешења о рушењу бесправно подигнутих објеката. Надлежни секретаријат Главног града донио је Рјешење о прекиду поступка легализације
2.Асфалтна База Путеви и Технопут, донијета рјешења о забрани употребе предметних објеката јер нијесу уписани у катастар.
3.За 6 објеката „Монтенегропетрол“ донесена Рјешења о рушењу јер су исти објекти изграђени без дозволе. Надлежни секретаријат Главног града донио је Рјешење о прекиду поступка легализације
4.Дробилишно постројење фирме „Челебић“ у Кокотима – донешено је рјешење о забрани рада објекта јер није уписано укатастар
5.Објекти и складишта „Цијевна Комерц“ на локацији КО цијевна - донешено је рјешење о забрани рада објекта јер није уписано у катастар
6.Физичко лица М.М. за које је донешено рејшење о забрани у Кокотима – добровољно је уклонио објекат
7.Донешене мјере забране дробилишних постројења у Грбавцима”, саопштили су из Министарства.

Регионални Водовод располаже службом заштите која је веома активна протекле три седмице.

“Контроле терена а нарочито у зони Грбаваца изводе се свакодневно при чему се подносе пријаве најчешће комуналној полицији због смећа али и другим државним органима по потреби. Регионални водовод је планиро активности уређења корита ријеке Мораче чим падне водостај на начин што се планира изграња природних устава које ће успорити ток и подићи водостај”, навели су из МПВШ.
Као и у предходном периоду и сада је неизоставно потребно да тужилаштво као орган који води кривични поступак буде упознат са активностима које се спроводе по овом горућем питању.

“Из Тужилаштва су изразили спремност за именовање контакт тужиоца који ће бити упознат са овим проблемом и који ће бити члан тима. У том правцу ускоро очекујемо неког из ОДТ Подгорица ко ће подржати ове активности”, казали су из тог ресора.

Истичу да сарадња са Главним Градом засада нажалост тапка у мјесту, али охрабрује да постоји спремност за сарадњу и у овом правцу.

“Тим је доставио документ којим се од Главног града тражи да се поштују активности и обустави поступак легализације објеката у бетонским и асфалтним базама што је према информацијама Главни Град и урадио. Свакако очекујемо да ће након промјена у Главном граду и избором новог градоначелника Главни град постати активан партнер у овој активности”, наводи се у саопштењу-

Посебно се очекује појачана активност Управе Прихода и царина у смислу пореских и других контрола из њихове надлежности.

“Остајемо одлучни и посвећени у борби за природне ресурса свих грађана Црне Горе. Сви који мисле да могу неконтролисано да девастирају природна добра суочиће се са одговорношћу. Држава има капацитете и одлучна је да заштити природна блага и стане на крај нелегалном коришћењу природних ресурса”, закључено је у саопштењу.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије