Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

25. 11. 2022. 11:58 >> 11:57

MINISTARSTVO POLjOPRIVREDE

Za mjesec dana 31.880 eura od kazni za nelegalnu ekploataciju šljunka

Uprava za inspekcijski nadzor je sa ostalim inspekcijama od konstituisanja radnog tima izvršila 25 kontrola nad subjektima koji se dovode u vezu sa neleglnom eksploatacijom šljunka, pri čemu su izrekli kazne za razne nepravilnosti u visini 31.880 eura. Istovremeno su podnijeli 9 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sa minimalnom kaznom 20.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .


Vlada je na sjednici od 03. avgusta donijela odluku da se u što kraćem vremenu zaštiti vodoizvorište Bolje sestre u smislu nelegalne eksploatacije nanosa šljunka u koritu Rijeke Morače te da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede formira međuresorni tim koji bi se bavio ovim pitanjem.
Organizacija međuresornog tima je povjerena Ministarstvu Poljoprivrede, a stalni članovi tima su predstavnici Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave prihoda i carina, Uprave za imovinu, ZIPI-a, Uprave za vode, Urbanističko građevinske inspekcije, Agencije za zaštitu životne sredine, Regionalnog vodovoda, Ministarstva ekologije i dr.

Operativni međuresorni tim je formiran 01. novembra, a na čelo tima je imenovan Stevan Gajević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tim je do sada održao dva radna sastanka, a smisao rada je u stalnom permanentnom pritisku na prije svega one koji eksploatišu nelegalno šljunak, ali i one privredne subjekte i fizička lica koji koriste i valorizuju takav input u cilju obavljanja privredne djelatnosti.

U prvih mjesec dana postojanja tima zaštitnik Imovinsko pravnih interesa je raskinuo ugovor o zakupu zemljišta sa Montenegropetrolom odnosno sa Transpetrolom .

“Navedene firme su pokušale privremene objekte koje su upisale na svoje ime da legalizuju predajući zahtjeve. Uprava za imovinu je pregledala hronologiju upisa pri čemu je zaključeno da nije ispoštovana procedura prilikom upisa – odnsno da su revizijom upisa donijeta rješenja o brisanju privremenih i izgrađenih objekata iz katastarske evidencije. ZIPI je pokrenuo postupak podnošenja prijave zbog gradnje objekata”, navodi se u saopštenju.

Uprava za Imovinu je izvršila mjerenje LIDAROM pri čemu je utvrđeno da je u zadnje 3 godine na navednom terenu iskopano preko 300.000 kvadratnih metara.

“Policija permanentno izlazi na teren pri čemu je zaustavljeno i parkirano 5 kamiona sa šljunkom
Urbanističko građevinska inspekcija:

1.Asfaltna baza „Bemax“ donesena su 3 rješenja o rušenju bespravno podignutih objekata. Nadležni sekretarijat Glavnog grada donio je Rješenje o prekidu postupka legalizacije
2.Asfaltna Baza Putevi i Tehnoput, donijeta rješenja o zabrani upotrebe predmetnih objekata jer nijesu upisani u katastar.
3.Za 6 objekata „Montenegropetrol“ donesena Rješenja o rušenju jer su isti objekti izgrađeni bez dozvole. Nadležni sekretarijat Glavnog grada donio je Rješenje o prekidu postupka legalizacije
4.Drobilišno postrojenje firme „Čelebić“ u Kokotima – donešeno je rješenje o zabrani rada objekta jer nije upisano ukatastar
5.Objekti i skladišta „Cijevna Komerc“ na lokaciji KO cijevna - donešeno je rješenje o zabrani rada objekta jer nije upisano u katastar
6.Fizičko lica M.M. za koje je donešeno rejšenje o zabrani u Kokotima – dobrovoljno je uklonio objekat
7.Donešene mjere zabrane drobilišnih postrojenja u Grbavcima”, saopštili su iz Ministarstva.

Regionalni Vodovod raspolaže službom zaštite koja je veoma aktivna protekle tri sedmice.

“Kontrole terena a naročito u zoni Grbavaca izvode se svakodnevno pri čemu se podnose prijave najčešće komunalnoj policiji zbog smeća ali i drugim državnim organima po potrebi. Regionalni vodovod je planiro aktivnosti uređenja korita rijeke Morače čim padne vodostaj na način što se planira izgranja prirodnih ustava koje će usporiti tok i podići vodostaj”, naveli su iz MPVŠ.
Kao i u predhodnom periodu i sada je neizostavno potrebno da tužilaštvo kao organ koji vodi krivični postupak bude upoznat sa aktivnostima koje se sprovode po ovom gorućem pitanju.

“Iz Tužilaštva su izrazili spremnost za imenovanje kontakt tužioca koji će biti upoznat sa ovim problemom i koji će biti član tima. U tom pravcu uskoro očekujemo nekog iz ODT Podgorica ko će podržati ove aktivnosti”, kazali su iz tog resora.

Ističu da saradnja sa Glavnim Gradom zasada nažalost tapka u mjestu, ali ohrabruje da postoji spremnost za saradnju i u ovom pravcu.

“Tim je dostavio dokument kojim se od Glavnog grada traži da se poštuju aktivnosti i obustavi postupak legalizacije objekata u betonskim i asfaltnim bazama što je prema informacijama Glavni Grad i uradio. Svakako očekujemo da će nakon promjena u Glavnom gradu i izborom novog gradonačelnika Glavni grad postati aktivan partner u ovoj aktivnosti”, navodi se u saopštenju-

Posebno se očekuje pojačana aktivnost Uprave Prihoda i carina u smislu poreskih i drugih kontrola iz njihove nadležnosti.

“Ostajemo odlučni i posvećeni u borbi za prirodne resursa svih građana Crne Gore. Svi koji misle da mogu nekontrolisano da devastiraju prirodna dobra suočiće se sa odgovornošću. Država ima kapacitete i odlučna je da zaštiti prirodna blaga i stane na kraj nelegalnom korišćenju prirodnih resursa”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније