Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 11. 2022. 19:36 >> 06:40
1

AGENCIJA ZA ENERGETIKU

Ako EPCG ne bude tražila poskupljenje, računi ostaju isti

Ukoliko Elektroprivreda ne bude tražila poskupljenje struje, računi od 1. januara ostaće gotovo isti, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz Regulatorne agencije za energetiku. Da Elektroprivreda nema razloga da poveća cijenu električne energije, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecuna. Građani u iščekivanju konačne odluke kažu da bi eventualno poskupljenje struje bilo još jedan udar na budžet.

Nakon razmatranja zahtjeva energetskih kompanija za povećanjem regulatorno dozvoljenog prihoda iz Regulatorne agencije za energetiku saopšteno je da će računi od 1.januara biti gotovo isti kao i ove godine ukoliko Elektroprivreda kao i do sada ne bude tražila povećanje svog dijela računa za struju.

Da će tako i biti kao što su i više puta do sada najavljivali iz državne energetske kompanije nadaju se i građani jer bi kažu rast cijena struje bio dodatan udar na njihov budžet.

Anketa:

  • Katastrofa još ako nam to urade, sve su nam uradili što ne treba. Sve, življenja nema, penzija mala.
  • Mislim da će biti otežavajuće za nas penzionere, pogotovo za nas koji imamao minimalne panzije.
  • Samim tim poskupljenjem ljudi treba da vode više računa o potrošnji struje električne energije i izbjegnu situaciju da dođe do nekih restrikcija.
  • Ne trebamo se čuditi svaki dan je sve nešto skuplje. A, što izvoze struju svaki dan milion milion i po, a sad treba da struja poskupi, što je to, kako se igraju sa ovim narodom.

Da razloga za poskupljenjem struje nema smatra i ekonomski analitičar Predrag Drecun.

"Zato što imamo dovoljno potencijala i dovoljno struje za potrebe građana Crne Gore i privrede. Pogotovo u uslovima ako Kombinat više ne radi. Apelujem na one nadležne u EPCG da malo pogledaju koliko se struje gubi na transformacije. Takođe, gubici na mreži, puno ima prostora za internu ekonomiju, da se tako izrazim", kazao je Drecun.

S druge strane Drecun apeluje na Elektroprivredu da povoljnu hidrološku situaciju i pune akumulacije iskoristi za izvoz struje.

"Naravno na svjetskom tržištu treba postizati cijenu kada izvozite struju maskimalno moguću i upravo tu vidim potencijal da kvalitetni manadžemnt dobrim trgovinama odnosno slotovima uspijeva da napravi što veću razliku u cijeni kako bi EPCG mogla da pretrpi eventualne gubitke kada naidju ti periodi."

Zbog sušnog ljeta Elektroprivreda je bila prinuđena da uvozi struju za šta je od jula do septembra utrošila više od 100 miliona eura. Kiša je polovinom ovog mjeseca napunila akumulacije pa EPCG sada kako je ranije saopšteno iz energetske kompanije dnevno od izvoza prihoduje dva miliona eura, dok je prethodno dnevno gubila oko milion i po eura.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније