Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Биљана Ровчанин [ TVCG ]

08. 01. 2023. 08:18 >> 08:13
2

LEKOVIĆ

"Uvećanje primanja rizik po crnogorsku ekonomiju"

Urednik Ekonomske redakcije TVCG Zoran Leković kazao je da bi uvećanje primanja i ostalih davanja iz državne kase bio rizik po crnogorsku ekonomiju.

Šta da očekujemo ove godine nakon inflacije, koja je umanjia rast plata, ali i pokrenula lavinu socijalnih zahtjeva. Čekamo i efekte otvaranja prve dionice auto-puta.

I dok još čekamo ulazak u Evropsku uniju (EU) prošle godine dobili smo "Evropu sad" program zahvaljujući kojem je nakon skoro više decenija minimalna plata povećana 250 eura, dok je prosječna porasla sa 535 na 720 eura.

"Jedan promtni rast životnog standarda koji je po mom mišljenju prekasno došao, ali je došao", ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

I donio građanima na početku godine puno optimizma i planova. Ipak ne dugo. Zbog rasta platežne moći građana lokalni privrednici su gotovo odmah posegli za povećanjem cijena, a onda je uslijedio rat u Ukrajini koji je donio poskupljenje hrane i energenata. Kao rezultat svega, tokom cijele prošle godine građani su iz prodavnica za isti novac kući nosili praznije kese.

"Ekonomski fenomen opšteg porasta cijena i situacija da ćemo 2022. završiti sa blizu 20 posto inflacije na godišnjem nivou što predstavlja fenomen koji se na ovim prostorima posljednji put desio tokom '90-tih godina", kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu Nikola Milović.

Tako je povećanje zarada s početka godine u velikoj mjeri pojela inflacija. I ne samo to. Pokrenula je i lavinu zahtjeva za uvećanjem primanja i ostalih davanja iz državne kase.

"To je rizik po crnogorsku ekonomiju. S druge strane imamao privatni sektor koji puni budžet, a koji mora da trpi samo posljedice toga. Malo mi je privatni sektor koji je radan i izdržava veliku administraciju ovdje je ostao zakinut", smatra urednik Ekonomske redakcije TVCG Zoran Leković.

U prethodnoj godini građani su dočekali i prve kilometre auto-puta. Na njih se čekalo sedam godina, a na kraju su koštali gotovo milijardu eura.

"Početak otvaranja auto-puta, koji otvara nove vidike za Crnu Goru otvara mogućnost ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Otvara mogućnost valorizacije zimskih turističkih centara i mnogo toga", dodao je Drecun.

"I time se Crna Gora svrstala među šest zemalja Zapadnog Balkana koja je uradila prve kilometre auto-puta. Kao kapitalni projekat mislim da će u mnogome promijeniti suštinsku zbilju Crne Gore i pozitivno uticati na društveni razvoj cijele Crne Gore", dodao je Milović.

Dok to čekamo, ali i nastavak gradnje, jer je prva dionica tek četvrtina planiranog auto-puta kroz Crnu Goru, finansijski efekti od otvaranja već su vidljivi u budžetu.

"Do sada smo zaradili 4,5 miliona eura od toga, prošlo je više od milion vozila i mislim da će se benefiti od toga tek osjetiti. Auto-put je Kolašin koji je turističko mjesto pretvorio u elitnu destinaciju, pa makar to bio i izletnički turizam. Tamo kada podjete kažu da su im prometi uvećani 100 posto", zaključio je Leković.

A, 100 posto u godini pred nama, kako zaključuju sagovornici TVCG, izvjesno je samo da će 2023. biti još jedna neizvjensa i krizna godina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније