Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

14. 01. 2023. 09:36 >> 09:32

PLANIRANO ULAGANjE

Blizu tri miliona za projekte Terminalne kontrole letjenja

Blizu tri miliona eura biće uloženo za realizaciju projekata u okviru Terminalne kontrole letjenja SMATSA u Podgorici, saopšteno je na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija Admira Šahmanovića i načelnika SMATSA Gorana Grahovca.

Državni sekretar za energetiku i saobraćaj u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović obišao je Terminalnu kontrolu letjenja SMATSA u Podgorici.

„Važno je da ovaj sistem funkcioniše bez većih problema i izazova i zadovoljstvo mi je da smo tokom ove posjete čuli da je preduzeće infrastrukturno, tehnički i kadrovski stabilno, ali namjera nam je da u narednom periodu inteziviramo komunikaciju i saradnju, sa ciljem realizacije nekoliko konkretnih projekata”, kazao je Šahmanović.

On je objasnio da su Predlogom Plana investicija Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA planirana značajna sredstva u cilju realizacije veoma važnih investicionih projekata, a sve u cilju unapređenja sistema upravljanja vazdušnog saobraćaja i održavanja visokog nivoa bezbjednosti vazdušne plovidbe.

Kada je riječ o konkretnim ulaganjima Predlogom Plana investicija predviđene su važne stavke koje će unaprijediti funkcionisanje čitavog sistema.

“Nabavka i instalacija navigacionih uređaja, izrada dokumentacije u postupku procjene uticaja na životnu sredinu za nove radio uređaje kontrole letjenja na teritoriji Crne Gore, radovi na dograđivanju objekta terminalne kontrole letjenja u Podgorici, radovi na rekonstrukciji elektro energetske i telekomunikacione infrastrukture oko poletno sletne staze Podgorica, radovi na investicionom održavanju objekata u Crnoj Gori”; navodi se u saopštenju.
Sagovornici su se takođe saglasili da je projekat radarske stanice Vrsuta prepoznat kao jedan od glavnih projekata na polju snaženja infrastrukture kontrole letjenja i da je nastavak rada na tom projektu od velike važnosti kako bi pružanje usluga u sferi vazdušne plovidbe bilo dodatno osnaženo.

Osim o investicionim planovima na sastanku je bilo riječi i o unapređenju procesa upravljanja vazdušnim prostorom i saradnjom sa krovnim međunarodnim institucijama iz ove oblasti.

Zaključeno je da su u prethodnih 19 godina postojanja SMATSA završena dva procesa modernizacije uz podršku EIB i EBRD, ali i ulaganjem značajnih sopstvenih sredstava kompanije, u okvirnom iznosu od blizu 200 miliona eura.

“Prosječno godišnje izdvajanje za dio sistema u Crnoj Gori kreće se izmedju 10 i 15 %, kako na nivou operativnih troškova, tako i u investicijama. Konkretno ove godine za navedene projekte u CG planirano je blizu tri miliona eura zaključeno je na kraju susreta”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjećaju da SMATSA posluje u skladu sa pravilima EUROCONTROL-a i samim tim podliježe redovnoj provjeri, tzv. audit, čiji je primarni cilj je provjera stepena usaglašenosti sa standardima i preporukama ICAO.

“Izvještajima je, nakon sprovedenih audita, konstatovano da Kontrola letenja ostvaruje značajne rezultate, na obostrano zadovoljstvo država osnivača, što je još jedan pokazatelj o uspjehu rada ovog preduzeća”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније