Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina/M.L.B. ]

09. 02. 2023. 09:48 >> 09:43

SINDIKAT SE OGLASIO

Zaposleni u Port of Adria podržavaju objedinjavanje Luke Bar

Zaposleni u Port of Adria će, sa svojim reprezentativnim sindikatima, podržati aktivnosti na objedinjavanju Luke Bar, jer su od samog starta ukazivali na štetnost njene podjele, saopštio je predsjednik Sindikata saobraćajnih djelatnosti Crne Gore Veselin Pantović.

Pantović je u saopštenju Sindikata saobraćajnih djelatnosti, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata (USSCG), kazao da zaposlene brine još jedna stvar.

“Da li objedinjavanjem Luke Bar Vlada premijera Dritana Abazovića iskreno želi da obnovi i valorizuje kapacitete ovog dragulja crnogorske privrede ili je, što je vjerovatnije, sve ovo uvod u novu avanturu i brzu prodaju državnog paketa akcija jedinstvene Luke Bar nekom novom investitoru”, naveo je Pantović.

On je podsjetio da se ovih dana dosta govori o aktivnostima koje Vlada sprovodi na objedinjavanju dva lučka operatera - Luke Bar i Port of Adria.

Pantović je podsjetio da je turska kompanija Global Ports 2013. godine kupila većinski paket akcija preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti, koje je izdvojeno iz matične firme Luka Bar, za 8,1 milion eura.

“I kao što to uvijek biva, uglavnom se bavimo posljedicama, a ne uzrokom. A glavni uzrok je katastrofalna odluka tadašnje vlasti koja je, i pored protivljenja radnika Luke i cjelokupne stručne crnogorske javnosti, uz anemičnu opoziciju, uspjela da ostvari nezamislivo - da administrativno i fizički podijeli "ljepoticu" Jadrana, biser crnogorske privrede i dragulj njenog saobraćajnog sistema”, rekao je Pantović.

On smatra da je šteta koja je napravljena podjelom Luke nemjerljiva.

“Iako nije odmah uočljivo, najveća šteta prouzrokovana ovim činom je nepovratno izgubljeno vrijeme za njen razvoj i pozicioniranje na tržištu lučkih usluga kao najbliže veze Mediterana i jugoistočne i srednje Evrope”, tvrdi Pantović.

Prema njegovim riječima, predviđa se da će se u narednih deset godina pomorska trgovina u Jonskom i Jadranskom moru povećati tri puta.

“Za ovih 15 godina, stotine miliona USD su uložene u razvojne aktivnosti konkurentskih luka - Drač i Rijeka, koje bilježe godišnji rast pretovara od deset i više procenata. Rezultat toga je da se danas u Port of Adria pretovara manje tereta nego na početku privatizacije”, poručio je Pantović.

Kako tvrdi, novi vlasnik je firmu, koja je prije privatizacije poslovala na ivici rentabiliteta, sada opteretio sa približno 20 miliona kredita i akumulirao gubitke od 35 miliona eura.

“Takođe, novi vlasnik nije ulagao u preventivno održavanje infrastrukture, već isključivo korektivno, tako da su skladišta, idustrijski kolosjeci i ostala infrastruktura, u veoma lošem stanju”, rekao je Pantović.

Podjelom Luke Bar smo, kako je objasnio, dobili dvije konkurentske firme koje se, za relativno malu količinu tereta sa ovog gravitacionog područija, bore i damping cijenama i pretovarom robe bez adekvatne tehnologije, uz povećane manipulativne troškove, kao što je to trenutno slučaj sa pretovarom rasutih tereta u zatvorenim skladištima.

“I pored upozorenja sindikata da novi vlasnik od starta krši kolektivni ugovor koji je sastavni dio kupoprodajnog ugovora o prodaji većinskog paketa akcija, nadležne instutucije nijesu preuzele ništa da zaštite interese radnika i države. Epilog toga su smanjene zarade i ostala primanja zaposlenih, čime su radnici Port of Adria, a i budžet Crne Gore, oštećeni za desetine miliona EUR”, zaključio je Pantović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније