Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

А.М./М.В.

15. 02. 2023. 06:30   >>  17:15 10

OBJAVILI PODATKE O VLASNIŠTVU

ASP: Zgrada Telekoma za 10,6 miliona u rukama Đukanovića

Iz Akcije za socijalnu pravdu objavili su podatke o vrijednosti dva ugovora između Aca Đukanovića, brata aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i firmi T-Mobile i Heta House za kupovinu poslovnih i garažnih prostora u poslovnoj zgradi u Podgorici. U pitanju je zgrada nedaleko od Radio Televizije Crne Gore i kod popularnog Rimskog trga. Iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) kazali su da je Đukanović zaključio ugovore o kupovini poslovnih prostora i da ga je sve koštalo 10,6 miliona. Te su nepokretnosti, ističe se, uknjižene na njega, a na osnovu potvrde da je platio kupoprodajnu cijenu.

Prema navodima iz Akcije za socijalnu pravdu,  Oleg Obradović i Miodrag Ivanović (akteri afere 'Telekom') biznismen Duško Knežević, čije izručenje Crna Gora zbog vođenja krivičnog postupka zahtijeva od Velike Britanije, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša – neka su od imena, koja postoje u evidencijama odluka, ugovora ili zahtjeva radi uknjižbe nepokretnosti u toj poslovnoj zgradi...

"Firma Heta House poznata je po otkupu potraživanja, odnosno loših kredita Hipo Alpe Adria banke u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju ASP-a za Portal RTCG.

Dokumentacija u posjedu ASP-a ukazuje da su izgradnju dijela zgrade kod Rimskog trga finansirale nekadašnje telekomunikacione kompanije, dok su bile u vlasništvu države, to jest, tadašnji Telekom Crne Gore i T-Mobile, kao kćerka firme Telekoma (prvo ime T-Mobile bio je Monet).

"Poslovnu zgradu je gradio nekadašnji Fin Invest, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, a kasnije je promijenio naziv u Atlas Invest. Do zemljišta, vođenog ranije u katastru kao pašnjak 6 klase, Fin Invest je došao dvijehiljaditih posredstvom podgoričke firme Pob Trade", navodi se u saopštenju ASP.

Tvrde da je firma Pob Trade  od nekadašnjeg Fonda zdravstva kupila zemljište na toj lokaciji, a kasnije je Glavni grad Podgorica, dok mu je na čelu bio Miomir Mugoša, prodao manji dio susjednog zemljišta Pob Trade i Fin Investu radi dokompletiranja parcele.

"Prema katastarskim evidencijama, Fin Investu su još 2002. izdate dvije potvrde da je zemljišne naknade i prenos platio ukupno 320 hiljada eura, pa ukoliko nije bilo drugih plaćanja, proizilazi da je za toliko Kneževićev Fin Invest došao do vlasništva na vrijednoj lokaciji", navodi se u saopštenju. 

Dodaju da je decembra 2002. godine sa Telekomom Crne Gore, koji je tada bio u većinski državnom vlasništvu, Fin Invest je potpisao ugovor o kupoprodaji poslovnih prostorija, koje su tek trebale da bude sagrađene. U ime Telekoma potpis na ovaj ugovor je stavio Oleg Obradović.

"Ugovor se ticao kupovine poslovnih prostora korisne površine od nepunih 4,9 hiljada kvadrata. Ukupna cijena je bila preko 5,4 miliona eura, odnosno 1,1 hiljada po neto kvadratu (bez poreza). Prva tranša od 1,5 miliona trebalo je da bude plaćena sedam dana od potpisivanja ugovora, ostale shodno dinamici izvođenja radova, a zadnja od 1,35 miliona po konačnom obračunu radova", tvrde u ASP-u.

Objašnjavaju da je par mjeseci kasnije, to jest, aprila 2003. godine Fin Invest sa Monetom, kao kćerkom firmom državnog Telekoma Crne Gore, potpisao odvojeni kupoprodajni ugovor, za cijenu od 1,1 hiljada po neto kvadratu, a odnosio se na korisnu površinu od nepunih tri hiljade kvadrata, koji treba da budu sagrađeni u budućoj poslovnoj zgradi.

"Cijena tog ugovora je preko 3,3 miliona, prvu tranšu od 600 hiljada trebalo je platiti sedam dana od potpisivanja ugovora, a ostale tokom 2003. godine", navodi se u saopštenju.

Zahtjev za uknjižbu u katastar tih nepokretnosti podnijet je od Crnogorskog Telekoma oktobra 2006. godine, kada je ta kompanija već bila u većinskom vlasništvu mađarskog kupca. U istom mjesecu je zahtjev za uknjižbu podnio i  T-Mobile, što je bilo novo ime Moneta, a zahtjev je potpisao tadašnji vršilac dužnosti direktora T-Mobile Miodrag Ivanović.

Prema podacima ASP-a, Fin Invest je krajem 2005. godine zaključio odvojeni ugovor sa Hipo Alpe Adria Konsultants iz Herceg Novog (kasnije promijenila naziv u Hypo House) o kupoprodaji poslovnih prostora u istoj zgradi, od preko 3,8 hiljada kvadrata korisne površine, a u dijelu objekta, koji se u tom času nalazio u grubim građevinskim radovima. Ukupna cijena, koja je uključivala PDV, iznosi 6,7 miliona, a trebalo je platiti u roku od deset dana od potpisivanja ugovora.

"Informacije u posjedu ASP-a ukazuju da je Aco Đukanović u avgustu 2007. godine sa T-Mobile zaključio ugovor o kupovini njenih poslovnih prostora za cijenu od 7,2 miliona, da bi početkom 2008. godine nepokretnosti bile uknjižene na njega, a na osnovu potvrde da je platio kupoprodajnu cijenu. ASP nema podatke o finansijskim transakcijama ovog posla, za koji nije poznat izvor finansiranja", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, deceniju kasnije Aco Đukanović je od Heta House kupio drugi dio zgrade za nešto preko 3,3 miliona eura, što se čini neuobičajeno nižom cijenom za vrijednost te lokacije, odnosno podaci ukazuju da je kvadrat prodat za oko 800 eura.

"Prema raspoloživim informacijama, te 2017. godine cijene nekretnina u Podgorici jesu bile nešto niže, ali se kvadrat stambenog prostora nije mogao pronaći ispod prosječne cijene od 900 eura, dok su poslovni prostori uvijek bili dosta skuplji", saopšteno je iz ASP-a.

Kažu da je uknjižba na Aca Đukanovića nad ovim, drugim dijelom zgrade izvršena januara 2017. godine na osnovu potvrde da je plaćena kupoprodajna cijena. ASP nije ni u ovom slučaju u posjedu finansijskih transakcija za ugovorni aranžman.

"Pretraga katastarskih evidencija u februaru ove godine pokazuje da u ta dva dijela zgrade Aco Đukanović i dalje ima vlasništvo", zaključeno je iz ASP. 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније