Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

27. 02. 2023. 20:27   >>  21:05

O ASTRONOMSKIM OTPREMNINAMA

Radović: Nema govora o sporazumnom raskidu ugovora sa "Budvanskom rivijerom"

Vršilac dužnosti direktora kompanije "To Montenegro", Saša Radović, saopštio je za emisiju "Naglas" da nema govora o sporazumnom raskidu njegovog radnog odnosa sa Hotelskom grupom "Budvanska rivijera". Kako je kazao, nije ni bio u klasičnom radnom odnosu, već je vršio dužnost predsjednika Odbora direktora. Rekao je i da je "Rivijera" mogla da djeluje u drugom pravcu - da u nekom sudskom procesu traži povrat imovine ako misle da nije ostvaren na pravni način. Zakonske procedure je, kako je istakao, sve do jedne ispoštovao prilikom ostvarivanja svog prava. 

Radović je kazao da je isključivo zakonski ostvario pravo da se zaposli u kompaniji "To Montenegro", iako je Inspekcija rada utvrdila da to nije bilo po propisima, budući da prethodno nije vratio otpremninu Budvanskoj rivijeri. 

"Kada sam bio predstavnik 41. Vlade, u Odboru direktora Budvanske rivijere obavljao sam funkciju profesionalnog predsjednika tog odbora po potpisanom ugovoru. Nakon toga došlo je do političkih promjena i 42. Vlada nije našla za potrebno da taj isti odbor direktora zadrži", kazao je Radović za TVCG.

Istakao je da je Skupština pokazala da je prestala potvrda za njegovim angažmanom, te da neki drugi ljudi ubuduće treba da vode Odbor direktora.

Da bi nastavio angažman u "Rivijeri", on bi morao da bude definisan nekim novim ugovorom, dodaje Radović i ističe da su pravnici ocijenili da bi to bio rizik po njega.

"Smatram da nema govora o nekom sporazumnom raskidu radnog odnosa, jer nijesam ni bio u klasičnom radnom odnosu, budući da sam vršio dužnost predsjednika Odbora", naglasio je on. 

"Benefiti se ostvaruju na račun građana"

Inspektor rada Srđan Simović kazao je da je došlo do nepravilnosti u slučaju Saše Radovića, koji se zaposlio na mjestu v.d. direktora u kompaniji "To Montenegro", a da prethodno nije vratio otpremninu Budvanskoj rivijeri, gdje bio angažovan. Sada se, kako je saopšteno, čeka zvanično rješenje.

"Subjekt nadzora ima prvao od tri dana da se izjasni u odnosu na zapisnik", dodao je Simović.

Profesorica Pravnog fakulteta i predsjednica Sudskog savjeta, Vesna Simović Zvicer, podsjetila je da je 2012. godine uvedeno ograničenje da je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru pet godina od dobijanja otpremnine. 

"Radović je u svojoj izjavi pominjao prestanak potrebe za radom. Iz sve ove priče, ne liči mi na to. Zakon o radu predviđa posebnu proceduru u slučaju kolektivnog otpuštanja. Nejasno je da se pominje sporazumni raskid ugovora, ali i da je on razriješen", kazala je Simović Zvicer u emisiji "Naglas".

"Ako je bio razriješen, kako je potpisao sporazumni raskid ugovora", pita ona. 

Ona iz izjave Radovića zaključuje da je on bio razriješen.

"Da nema sporazuma, situacija bi bila drugačija", dodaje Simović Zvicer.

Advokat Veselin Radulović ističe da ovaj slučaj nije usamljen, te da je Crna Gora partitokratsko društvo.

"Ako nijeste pravnik, a želite da izvučete zaključak o tom ugovoru, samo pošite od ove postavke - da kli bi neko ko je dobio otpremninu u državnoj firmi to mogao da ostvari i u privatnoj firmi. Ako zaključite da ne bi, onda se sigurno radi o nekoj zloupotrebi", ocjenjuje Radulović.

Dodao je da je bilo i drastičnijih primjera.

"Funkcioneri zaključuju ovakve ugovore i unaprijed dogovaraju otpremnine..."

Advokat dodaje da se građanima šalje poruka da funkcioneri mogu sve.

"Sve zavisi od toga da li imate dobru poziciju u partiji koja u tom trenutku ima političku moć da vas postavi Da nije takvo, ovakvi ugovori se ne bi zaključivali i ovakve stvari se ne bi dešavale. Moje mišljenje je da ne bi bilo teško pred sudom poništiti te ugovore, ali treba obezbijediti instituciju koja će to da radi, i to bi trebalo regulisati na detaljniji način", ističe Radulović.

Gdeneralni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković, postavio je pitanje odakle tolike zarade u državnim firmama. 

"Najveći problem je što u ovom društvu niko ne odgovara za svoje odluke. U ovom slučaju diskutabilno je ako govorimo da je nekom nasilno prekinut radni odnos, a da je on napravio sporazumni...", kazao je Keković za TVCG.

Ocijenio je i da se igraju "političke igrice", te da se benefiti ostvarjuju na teret svih građana. 

Simović Zvicer je istakla da iznosom otpremnina za funkcionere treba da se bavi Vlada.

"Imate nekog ko je primio otpreminu prije četiri godine i sedam mjeseci, ako bi se sada zaposlio, on mora da vrati isti iznos otpremnine kao neko ko se zaposlio nakon mjesec dana od dobijanja otpremnine", dodala je ona.

Na pitanje o kaznama nakon uočavanja nepravilnosti, Simović je kazao da inspektor izdaje prekršajni nalog pravnom licu u iznosu od 1.000 eura, a odgovornom licu u iznosu od 100 eura, što su i zakonom najniže propisane kazne. 

"Ako Radović, odnosno To Montenegro, ne prihvate odgovornost za počinjenin prekršaj, podnijeće se zahtjev za sudsko odlučivanje. Sud za prekršaje može da izrekne i veću kaznu - od 1.000 do 10.000 eura", istakao je Simović u emisiji "Naglas".

Keković je dodao da u društvu gdje imamo vladavinu prava imali odgovornost pojedinca.

"Da li je neko zaista zloupotrijebio opciju da uzme otpremnimu i zaposli se... Taj neko bi, da imamo vladavinu prava, bio izbrisan sa svih mapa javnih i ne bi se mogao naći na pozicijama u državnom sektoru, javnim preduzećima... To što se spinuje da neko može da vrati otpremninu i ostane na toj poziciji, ne vidim tu opciju u zakonu. To je prekršaj i za sankciju je", istakao je Keković.

Simović je istakao da će aktuelni slučaj Radovića dobiti epilog do kraja sedmice.

Zvanična evidencija u vezi sličnih slučajeva, dodao je, ne postoji.

"Da li poslodavac dostavlja Zavodu za zapošljavanje podatke o isplati otpremnine, to je pod znakom pitanja. Mi ćemo se obratiti zahtjevom i ići u dalje kontrole i provjere da li su ta lica ponovo zaposlena u javnom sektoru", zaključio je inspektor rada. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније