Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

21. 03. 2023. 07:11 >> 13:36
18

MINISTAR ZADOVOLjAN

Ove namirnice od danas su jeftinije

Od danas građani u šest najvećih trgovačkih lanaca mogu da kupuju i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je spiskove antiinflacionih korpi za šest maloprodajnih lanaca koji su se do sada priključili akciji Stop inflaciji.

Riječ je o kompanijama Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina (Aroma, City, Conto), Franca i Megapromet.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kaže za Jutarnji program TVCG da je danas cijela Crna Gora u znaku akcije “Stop inflaciji”. Ponovio je da su trgovinski lanci dali i više od 25 proizvoda po nižim cijenama.

„Mislim da će ova akciji značiti svim građanima, a posebno onima koji imaju ograničene budžete“, poručio je Đurović.

Od danas istaknute cijene važiće do kraja aprila, dok nas u maju očekuju nove liste sniženih proizvoda.

Komentarišući navode da u nekim zemljama u Evropi gdje su plate veće da su cijene manje, Đurović tvrdi da ta informacija nije tačna.

“Ima dosta tih netačnih informacija koje se kod nas pogrešno interpretiraju. Nije to baš tako. Vjerujte mi da je kudikamo kod nas jeftinije živjeti nego u Njemačkoj, Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji”, kazao je Đurović.

“Nije u Crnoj Gori idealna situacija, ali daleko od toga da je tako crna kao što neki žele da je predstave”, istakao je ministar.

U okviru početka kampanje Stop inflaciji, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović danas će obići maloprodajne objekte u Podgorici i razgovarati sa predstavnicima trgovačkih lanaca i potrošačima.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikal iz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda.

Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad pet odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na pet odsto.

Trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovac ne može skraćivati listu proizvoda.

Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena.

Predviđeno je da nove, snižene cijene, u skladu sa dogovorom o antiinflacionoj korpi, stupe na snagu danas i traju do kraja aprila, nakon čega će akcija biti produžena do 1. juna, sa mogućnošću zamjene artikala.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније