Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

24. 03. 2023. 15:35 >> 15:35

IBRAHIMOVIĆ I MILER

EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG

Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

Ibrahimović iskoristio je priliku da pozdravi odluku Evropske komisije koja je 5. decembra 2022. godine odobrila dodatnih šest miliona eura bespovratnih sredstava za pripremu ažuriranja Studije opravdanosti autoputa Bar-Boljare i pripremu Glavnog projekta sa pratećom tehničkom i tenderskom dokumentacijom za onu dionicu za koju se kroz ažuriranje Studije pokaže da treba biti prva naredna dionica za realizaciju.

„Predstoji nam sagledavanje i redefinisanje prioriteta realizacije pojedinih projekata i preferiranih uslova finansiranja. Crnoj Gori je koridorski razvoj neophodan kako bi se osigurala bolja veza luke Bar sa njenom gravitacionom zonom, i podstakao kompletan završetak rekonstrukcije željezničke pruge Bar-Vrbnica”, istakao je Ibrahimović.

Dodao je i da bi za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za željeznicu, a na osnovu aplikacije koja je podnešena u zadnjem WBIF pozivu, u februaru ove godine.

“Aplikacija se odnosi na zahtjev za dodijeljivanje bespovratnih sredstava za izvođenje radova na rekonstrukciji 3 željezničke dionice (Trebešica-Lutovo, Bioče-Podgorica i Podgorica-Golubovci) i saobraćajnu signalizaciju i rekonstrukciju betonskih mostova, tunela i kosina”, objasnio je on.

Ovim investicionim paketom osim što bi se remontovao ključni dio željezničke pruge prema Srbiji i povećala bi se i propusna moć željeznice, što je neophodno da bi se privukao i teret preko luke Bar.

„Ulažemo značajne napore da saniramo stanje u željezničkom sistemu, ali nam je neophodna podrška evropskih partnera i finansijskih institucija kako bismo završili rekonstrukciju kompletne željezničke pruge Bar – Vrbnica”, naglasio je Ibrahimović i dodao da svakako radimo na strateški važnim regionalnim pravcima.

Tokom sastanka je bilo riječi i o potrebi da se dalje razvija pruga od Podgorice preko Nikšića do Čapljine, kao i pruga Podgorica-Tirana za koju je završena priprema Studije opravdanosti sa idejnim rješenjima.

„Connectivity Summit“ koji će se održati u Crnoj Gori u maju mjesecu ove godine biće odlična prilika da zemlje regiona, to jest da resorni ministri pokažu spremnost da nastave zajedno da rade na boljoj saobraćajnoj povezanosti regiona i pošalju jasnu poruku da je kontinuirana saradnja visoko na agendama zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana“ istakao je Miler dodajući da će Evropska komisija nastaviti da podržava Crnu Goru u realizovanju planova u cilju podsticanja koridorskog razvoja.

Šef jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Miler istakao je takođe težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

Sagovornici su se složili da je veoma važno nastaviti ovako uspješnu saradnju, koja u krajnjem rezultira boljem kvalitetu života svih građana Crne Gore i da bez obzira na političke promjene, proces ulaska naše države u EU mora biti u fokusu svih donosioca odluka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније