Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

27. 03. 2023. 14:43   >>  14:43 1

BIVŠI ZAPOSLENI U MA

"Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"

Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

Kako ističu u reagovanju, novi stečajni upravnik i stečajni sudija odbijaju da ih informišu o toku postupka i obavljaju ga pod velom tajnosti.

"Nijesu tačni navodi da je prethodni stečajni upravnik Saša Zejak i dio naših kolega, koji su bili angažovani u stečaju vršio bilo kakve opstrukcije u vezi To Montenegro, a vezano za hangar i drugu aerodromsku infrastrukturu u vlasništvu Montenegro Airlines AD. ToMontenegro je nudio cijenu zakupa, koja je bila višestruko niža od tržišne, dok je stečajni upravnik (zajedno sa nama) tražio punu kontrolu nad hangarom i alatima u skladu sa zakonom i očuvanjem stečajne imovine. Takođe ToMontenegru je nuđeno i da hangar koristi povremeno – u pojedinačnim situacijama, kada im to bude potrebno, uz prethodnu najavu i kontrolu ovlašćenih lica MA u stečaju iz obnovljenog sektora za održavanje vazduhoplova", navode u reagovanju.

To Montenegro je, ističu, imao jedan neiskren pristup prema MA u stečaju, i podsjećaju da se zakup ne odnosi samo na objekat hangara, već na čitavu infrastrukturu MA u stečaju u koju osim hangara, pripadajućih prostorija, magacinskog prostora sa alatnicom, kontejnera oko hangara, prostora nadstrešnice na 'Vojnoj platformi', kao i prostora nadstrešnice za agregate i kompresor pored hangar, IT opreme hangara, spadaju i alati, vozila, inventar i drugo.

"Sem zakupa infrastrukture, zakupodavac daje i 5,440 kvadrata zemljišta, te je stoga potrebno javno saopštiti, koja je postignuta cijena zakupa sve navedene imovine. Zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera? Od cijene zakupa moraju se odbiti troškovi koji nastaju za stečajnu masu a to su: troškovi parkiranja fokera na aerodromu, amortizacija hangara, magacina i alata, osiguranje kao i moguća otuđenja imovine, posebno djelova sa avio motora i alata, kao što se to desilo sa djelovima CHARLI-ja", navode bivši zaposleni.

Takođe, troškovi MA u stečaju su i održavanje pripadajućih puteva u landside-u, zaštitne ograde uz pojas zemljišta, kao i održavanje relevantne: elektroenergetske, vodovodne, kanalizacione i komunalne infrastrukture.

"Davanje hangara u klasični zakup je u potpunoj suprotnosti i sa članom 2 stav 1 Ugovora o zakupu zemljišta u airside-u iz 2008. godine između MA i Aerodroma CG, kojim se zemljište izdaje za potrebe čuvanja i održavanja letjelica u vlasništvu MA, a ne tuđih letjelica. Na tu odredbu Ugovora su se pozvali Aerodromi CG kada su pokušali da jednostrano raskinu ugovor sa MA u stečaju, ali je Saša Zejak zajedno sa nama obnovio sektor za održavanje vazduhoplova i vršio pripreme za vraćanje u plovidbenost i izdavanje u zakup jedinog ispravnog Fokera u vlasništvu MA. Sada – Aerodromi Crne Gore, imaju potpuni zakonski osnov za jednostrani raskid Ugovora sa MA – čime bi bio izgubljen hangar i sva infrastruktura na aerodromu Golubovci", objašnjavanju u reagovanju.

Kako dodaju, posebno je pitanje, da li je stečajni upravnik izdao u zakup i višespratnu zgradu Starog Tornja, koja je u državini MA u stečaju i oko koje je u toku sudski spor sa Aerodromima CG.

"U toj zgradi je stečajni upravnik Zejak prethodno napravio predstavništvo MA u stečaju i sektor špedicije, koji su sada ukinuti. Šta stečajna uprava čini da sačuva vrijednost Fokera 40 – AOM i gdje će da ga stacionira, ako svi fokeri nijesu prodati unaprijed, budući da se u posljednje vrijeme mogu čuti informacije da se planira osnivanje nove vazduhoplovne kompanije, koja će saobraćati samo sa Fokerima? Novi stečajni upravnik i stečajni sudija, umjesto da poštuju načela ekonomičnosti i hitnosti stečajnog postupka i izvrše procjenu nepokretnosti i njihovo unovčenje, odugovlače stečajni postupak i štete stečajnu masu i povjerioce, na očigled nas povjerilaca i čitave javnosti. Postavlja se pitanje – postoji li u Crnoj Gori stečajna mafija? Da li rad takvih pojedinaca ima naklonost države? Inflacija jede naša potraživanja. Sve licence i ovlašćenja koje smo imali i obnovili ili obogatili su nestale olovkom neodgovornih pojedinaca u državi Crnoj Gori. Stečaj je zastao – suprotno zakonu, a zbog interesa kompanija, koje nijesu ni stranke u stečajnom postupku", ističu bivši zaposleni u MA.

Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije i opredijeliti se prema krivičnim prijavama protiv njih i "NN" lica koja im sve ovo dozvoljavaju.

Kako su istakli ne nadaju se puno u sistem, budući da tužilaštva do sada nijesu reagovala ni po jednoj prijavi, koju su im dostavljali.

"Očigledno da državne organe ne interesuje šteta nanešena državi od ishitrenog otvaranja stečajnog postupka, i drugih nezakonitih aktivnosti na koje smo skretali pažnju. Nas kao bivše zaposlene, kao povjerioce i kao građane Crne Gore, takva šteta interesuje, posebno u situaciji kada se samo šteta u turizmu (zbog ishitrenog gašenja MA) mjeri najmanje polovinom prihoda u turizmu, odnosno više stotina miliona eura godišnje. Novoj kompaniji želimo sve najbolje, ali u skladu sa zakonima ove države, koje moramo da poštujemo i mi i oni", poručili su u reagovanju bivši zaposleni u Montenegro Airlinesu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније