Економија

Б.Б.

27. 03. 2023. 14:43   >>  14:43 1

БИВШИ ЗАПОСЛЕНИ У МА

"Вриједна имовина у Голубовцима дата у закуп без анализа и тендера"

Бивши запослени у Монтенегро аирлинесу истичу да су из медија сазнали о измајмљивању хангара који је у власништву МА на Аеродрому "Голубовци" новом авио-превознику То Монтенегро, и питају се зашто је стечајни судија дозволио новом стечајном управнику да овако вриједну имовину да у закуп без икакве анализе исплативости закупа и расписаног тендера. Најавили су подношење приговора на рад стечајног управника и стечајног судије.

Како истичу у реаговању, нови стечајни управник и стечајни судија одбијају да их информишу о току поступка и обављају га под велом тајности.

"Нијесу тачни наводи да је претходни стечајни управник Саша Зејак и дио наших колега, који су били ангажовани у стечају вршио било какве опструкције у вези То Монтенегро, а везано за хангар и другу аеродромску инфраструктуру у власништву Монтенегро Аирлинес АД. ТоМонтенегро је нудио цијену закупа, која је била вишеструко нижа од тржишне, док је стечајни управник (заједно са нама) тражио пуну контролу над хангаром и алатима у складу са законом и очувањем стечајне имовине. Такође ТоМонтенегру је нуђено и да хангар користи повремено – у појединачним ситуацијама, када им то буде потребно, уз претходну најаву и контролу овлашћених лица МА у стечају из обновљеног сектора за одржавање ваздухоплова", наводе у реаговању.

То Монтенегро је, истичу, имао један неискрен приступ према МА у стечају, и подсјећају да се закуп не односи само на објекат хангара, већ на читаву инфраструктуру МА у стечају у коју осим хангара, припадајућих просторија, магацинског простора са алатницом, контејнера око хангара, простора надстрешнице на 'Војној платформи', као и простора надстрешнице за агрегате и компресор поред хангар, ИТ опреме хангара, спадају и алати, возила, инвентар и друго.

"Сем закупа инфраструктуре, закуподавац даје и 5,440 квадрата земљишта, те је стога потребно јавно саопштити, која је постигнута цијена закупа све наведене имовине. Зашто је стечајни судија дозволио новом стечајном управнику да овако вриједну имовину да у закуп без икакве анализе исплативости закупа и расписаног тендера? Од цијене закупа морају се одбити трошкови који настају за стечајну масу а то су: трошкови паркирања фокера на аеродрому, амортизација хангара, магацина и алата, осигурање као и могућа отуђења имовине, посебно дјелова са авио мотора и алата, као што се то десило са дјеловима ЦХАРЛИ-ја", наводе бивши запослени.

Такође, трошкови МА у стечају су и одржавање припадајућих путева у ландсиде-у, заштитне ограде уз појас земљишта, као и одржавање релевантне: електроенергетске, водоводне, канализационе и комуналне инфраструктуре.

"Давање хангара у класични закуп је у потпуној супротности и са чланом 2 став 1 Уговора о закупу земљишта у аирсиде-у из 2008. године између МА и Аеродрома ЦГ, којим се земљиште издаје за потребе чувања и одржавања летјелица у власништву МА, а не туђих летјелица. На ту одредбу Уговора су се позвали Аеродроми ЦГ када су покушали да једнострано раскину уговор са МА у стечају, али је Саша Зејак заједно са нама обновио сектор за одржавање ваздухоплова и вршио припреме за враћање у пловидбеност и издавање у закуп јединог исправног Фокера у власништву МА. Сада – Аеродроми Црне Горе, имају потпуни законски основ за једнострани раскид Уговора са МА – чиме би био изгубљен хангар и сва инфраструктура на аеродрому Голубовци", објашњавању у реаговању.

Како додају, посебно је питање, да ли је стечајни управник издао у закуп и вишеспратну зграду Старог Торња, која је у државини МА у стечају и око које је у току судски спор са Аеродромима ЦГ.

"У тој згради је стечајни управник Зејак претходно направио представништво МА у стечају и сектор шпедиције, који су сада укинути. Шта стечајна управа чини да сачува вриједност Фокера 40 – АОМ и гдје ће да га стационира, ако сви фокери нијесу продати унапријед, будући да се у посљедње вријеме могу чути информације да се планира оснивање нове ваздухопловне компаније, која ће саобраћати само са Фокерима? Нови стечајни управник и стечајни судија, умјесто да поштују начела економичности и хитности стечајног поступка и изврше процјену непокретности и њихово уновчење, одуговлаче стечајни поступак и штете стечајну масу и повјериоце, на очиглед нас повјерилаца и читаве јавности. Поставља се питање – постоји ли у Црној Гори стечајна мафија? Да ли рад таквих појединаца има наклоност државе? Инфлација једе наша потраживања. Све лиценце и овлашћења које смо имали и обновили или обогатили су нестале оловком неодговорних појединаца у држави Црној Гори. Стечај је застао – супротно закону, а због интереса компанија, које нијесу ни странке у стечајном поступку", истичу бивши запослени у МА.

Најавили су подношење приговора на рад стечајног управника и стечајног судије и опредијелити се према кривичним пријавама против њих и "НН" лица која им све ово дозвољавају.

Како су истакли не надају се пуно у систем, будући да тужилаштва до сада нијесу реаговала ни по једној пријави, коју су им достављали.

"Очигледно да државне органе не интересује штета нанешена држави од исхитреног отварања стечајног поступка, и других незаконитих активности на које смо скретали пажњу. Нас као бивше запослене, као повјериоце и као грађане Црне Горе, таква штета интересује, посебно у ситуацији када се само штета у туризму (због исхитреног гашења МА) мјери најмање половином прихода у туризму, односно више стотина милиона еура годишње. Новој компанији желимо све најбоље, али у складу са законима ове државе, које морамо да поштујемо и ми и они", поручили су у реаговању бивши запослени у Монтенегро Аирлинесу.

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије