Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

30. 05. 2023. 18:30 >> 18:29

BULAJIĆ

Intenzivnija regionalna saradnja doprinijeće produktivnijoj zajedničkoj borbi protiv poreskih prevara i utaja

Intenzivnija regionalna saradnja doprinijeće proaktivnoj razmjeni informacija i iskustava, kao i produktivnijoj zajedničkoj borbi protiv poreskih prevara i utaja, uključujući sve nadležne institucije, ocijenio je direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Vladimir Bulajić.

Direktor UPC je to kazao na Samitu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona, koji se održava u Budvi.

Kao jedan od panelista na sesiji u kojoj su učestvovali direktori poreskih uprava regiona, čija je tema bila “Reforma i modernizacija poreskih vlasti – cilj, dometi i granice”, Bulajić je apostrofirao da su ključni prioriteti Uprave borba protiv sive ekonomije i korupcije, reforma poreske i carinske administracije i zaokruživanje procesa digitalne transformacije.

Bulajić je ukazao je da je jedan od najvećih izazova zemalja regiona digitalizacija poslovnih procesa - kako na lakši način omogućiti izvršavanje poreskih obaveza, a sačuvati povjerenje.

“U eri digitalizacije razvila se potreba za ubrzanim razvojem digitalnih usluga koje su jednostavne i olakšavaju pristup servisima javne uprave. Preko digitalnih platformi i alata može se mnogo lakše do podizanja svijesti poreskih obveznika o neophodnosti i obavezi pravovremenog plaćanja, povećanja povjerenja i podsticanja izvršavanja obaveza, uz afirmaciju dobrovoljnog poštovanja poreskih i carinskih propisa", kazao je Bulajić.

Direktor Uprave prihoda i carina naglasio je i upravljanje ljudskim resursima kao jedan od najvažnijih izazova sa kojima se Uprava suočava.

“Jedna od prioritetnih aktivnosti je unapređenje i snaženje kadrovskog potencijala i strukture kroz donošenje i sprovođenje strategije za upravljanje ljudskim resursima UPC 2023 - 2026, kao i usvajanje akcionog plana za njenu realizaciju. Cilj je veći stepen efikasnosti, bolji kvalitet rada, podrška reorganizaciji Uprave, zaštita i jačanje povjerenja u rad institucije“, dodao je Bulajić.

On je, između ostalog, istakao da će se sistemskim jačanjem institucije po modelu dobrog upravljanja najbrže stići do snažne i savremene administracije, kao i na najbolji način doprinijeti realizaciji misije i ostvarivanju strateških ciljeva UPC.

"Naročita pažnja posvećena je jačanju fiskalne discipline i eliminisanju nelojalne konkurencije, kao i podizanju svijesti o značaju legalnog poslovanja. Sve ovo sprovodi se kroz preventivne, stimulativne ali i restriktivne mjere. Za sprečavanje rasta sive ekonomije neophodno je intenzivirati koordinaciju između nadležnih organa koji učestvuju u prevenciji i suzbijanju sive ekonomije, što će rezultirati boljom naplatom prihoda i smanjenjem neformalnog rada. Veliki doprinos borbi protiv sive ekonomije dalo je i uvođenje elektronske fiskalizacije u prometu proizvoda i usluga“, dodao je direktor UPC.

Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava regiona završava se danas.

Tema ovogodišnjeg Samita je „Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvjesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize“, a pokrovitelji su Centralna banka, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina Crne Gore.

Samit organizuje Savez ekonomista Srbije sa beogradskim nedjeljnikom NIN, kao glavnim medijskim partnerom.

Na konferenciji učestvuju mnogobrojni eksperti iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Evropske investicione banke (EIB), MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније