Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.Л.Б.

29. 11. 2023. 09:55 >> 09:55
1

ANALIZA "FIDELITY CONSULTING-A"

Novo zaduženje po kamatnoj stopi od oko pet odsto

Crna Gora bi se do kraja godine mogla zadužiti po kamatnoj stopi od 5,5 odsto, predviđa konsultantska kuća "Fidelity consulting".

Usvojenim rebalansom budžeta i odlukom o zaduženju koji je Skupština usvojila projektovano je da će se država do kraja godine zadužiti od 150 miliona do 200 miliona eura.

Prethodno je Vlada saopštila da će emitovati državne zapise u iznosu do 50 miliona eura u cilju obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve.

“Ako posmatramo tri zaduženja iz 2022. godine, vidimo da je kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosila 3,97% u decembru prošle godine, što je 1,53% skuplje u odnosu na šestomjesečni EURIBOR na dan zaduženja. Kako je na 27.11.2023 godine šestomjesečni EURIBOR 4,05%, možemo očekivati da kamatna stopa na šestomjesečne državne zapise iznosi oko 5,5%”, navodi "Fidelity consulting" u analizi.

Kako navode tu treba uračunati još jedan indicator, a to je povećanje depozita u bankama u posljednjih godinu od oko 466 miliona eura, što bi, kako kažu, moglo da znači određenu korekciju kamatne stope naniže jer su banke likvidne.

“S Obzirom na to da kasni budžet u kojem treba da se reflektuju ekonomske politike nove Vlade, ne može se dati preciznija projekcija kamatne stope zaduženja od ove koju ovim putem dajemo. Svakako, znaćemo uskoro uslove novog zaduženja”, zaključuje se u Fejsbuk objavi "Fidelity consulting".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније