Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

18. 02. 2024. 11:30 >> 11:30
Čitaj mi:

UGOSTITELJI NEGODUJU

Povećanje poreza udar na turističku privredu

Snižena stopa PDV-a od sedam odsto za ugostiteljstvo, donijeta kao krizna mjera tokom pandemije korona virusa, prestala je da važi od 1. januara.

Od tada se promet usluga, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih i gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u dijelu ugostiteljskih objekata oporezuje po stopi od 21 odsto. Takva odluka naišla je na negodovanje turističke privrede koji to smatraju još jednim udarom na tu djelatnost.

Srđan Jovović iz Udruženje ugostitelja Crne Gore kazao je da je napravljena diskriminacija ugostitelja, jer određeni plaćaju sedam odsto, na primjer restoran, a njegov komšija koji ima hotel 21 odsto.

"Tu će doći do povećanja cijena i to će se odraziti na inflaciju", naveo je on.

Hotelijeri od Nove godine usluge noćenja sa doručkom, polupansion ili pansion oporezuju po različitim stopama.

Na usluge hrane i piće obračunavaju PDV po stopi od 21%, a za prenoćište po stopi od 7%.

Nove namete će, kažu, sada, teško moći da ukalkulišu u već prodate aranžmane.

Hotelijer Safet Franca kaže da još uvijek nijesu podizali svoje cijene, kao ni cijene proizvoda u restoranima i hotelima.

"Nadamo se da će država, Vlada, da iznađe neko rešenje da riješi ovaj problem i da nađe neku međustopu ili da vrati na 7%, kao što je bilo i prije", naveo je Franca.

Da će se odluka vlade da vrati stopu PDV-a sa 7 na 21% za ugostiteljstvo loše odraziti na turističku privredu, smatra profesor Rade Ratković.

"Da bi ostali konkurentni, onda mi moramo da se suzdržamo od povećanja cijena ugostiteljskih usluga. Treba stimulativne mjere naći za PDV, za turizam, jer to rade gotovo sve mediteranske zemlje. Turizam ima povašćenu stopu, jer turizam ima jedan veliki impakt na ostalu privredu", naveo Ratković.

Iz Ministarstva financija ranije je saopšteno da ne planiraju da iniciraju izmjene zakona o PDV-u u dijelu koji se odnosi na ugostiteljstvo.

Izračunali su i da će od vraćanja PDV-a sa 7% na 21% u tom sektoru država prihodovati između 15 i 20 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније