Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Radio Crne Gore ]

06. 03. 2024. 13:01 >> 14:10
2
Čitaj mi:

rekonstrukcija te pljevlja

Građane Pljevalja čeka bolja i zdravija budućnost

Zadovoljavajuću dinamiku imaju radovi na ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane Pljevlja, čiji će završetak omogućiti i duži rad agregata, ali i doprinjeti kvalitetnijem vazduhu na krajnjem sjeveru naše države. To je konstatovano prilikom posjete čelnih ljudi resornog ministarstva i Elektroprivrede Crne Gore.

Ekološka rekonstrukcija pljevaljske termoelektrane izuzetno je važan projekat, jer će obezbijediti i duži rad agregata, ali i čistiju životnu sredinu u najsjevernijoj crnogorskoj opštini, pošto će, između ostalog, stvoriti predpostavke da se realizuje dugočekivana toplifikacija grada.

Obilazeći radove na ekološkoj rekonstrukciji, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, nije krio zadovoljstvo viđenim.

"Mogu da kažem da sam zaista izuzetno pozitivno iznenađen kolika je to investicija, kako sve to izgleda i da imate potpuno drugačiji utisak kada dođete na lice mjesta odnosno ono što vi možda ovako mogli teorijski znati i što čujete iz svakodnevnih razgovora sa menadžmentom termoelektrane Pljevlja. Dakle, kapitalan infrastrukturni objekat, nešto što će jako puno doprinijeti kvalitetu života ovdje u Pljevljima", kazao je Mujović. 

Ideja je, poručuje, da ukinu ta privatna ložišta uglja koja značajno doprinose zagađenju grada i produkcije emisije CO2.

"Mogu taj optimizam i na građane grada Pljevalja, da jednostavno smatram da ih čeka jedna bolja, bolja i zdravija budućnost", istakao je Mujović. 

Da je riječ o izuzetno važnom projektu i za Pljevlja i Crnu Goru, saglasan je i izvršni direktor elektroprivrede Ivan Bulatović, naglašavajući da će u ekološku rekonstrukciju ukupno biti uloženo preko 80 miliona eura.

Dodaje i da će za tu energetsku kompaniju posebno izazovna biti 2025. godina.

"Svakako je to za Crnu Goru enormna vrijednost. Preko 80 miliona bit će uloženo na kraju u ekološku rekonstrukciju. Dobit će on potpuno ekološki prihvatljivo postrojenje. Takvo postrojenje može jedan dugi niz godina da radi u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, da obezbijedi jednu značajnu količinu energije za naš sistem i da, naravno, naš sistem učini stabilnim", kazao je Bulatović.

Naglašava da nas 2025. godine očekuje jedan duži izlazak termoelektrane iz pogona kada će se svi ovi objekti staviti u funkciju.

"Tokom 2025. godine već očekujemo, da kažem, jedan izazov u radu elektroenergetskog sistema, veliki izazov, s obzirom da ćemo morati da nadomjestimo veliku količinu energije koju proizvodi termoelektrana Pljevlja", kazao je Bulatović.

Ono što termoelektranu Pljevlja očekuje u neposrednoj budućnosti je redovni godišnji remont postrojenja koji će biti obavljen tokom aprila i maja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније