Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

29. 03. 2024. 15:59 >> 16:02
1

izmjene zakona o radu

Očevima 10 plaćenih radnih dana i dva mjeseca odsustva zbog rođenja djeteta

Izmjenama Zakona o radu predviđeno je da će očevi nakon rođenja djeteta ubuduće imati pravo na 10 plaćenih radnih dana kao i dva mjeseca pravo na roditeljsko odsustvo s posla. Na javnoj raspravi o izmjenama zakona najviše polemike bilo je o uvođenju rada od kuće koje će biti povremeno i na dobrovoljnoj osnovi zaposlenih.

Rad od kuće ubuduće će biti preciznije definisan i usklađen s evropskim standardima, predviđaju to izmjene Zakona o radu. Jedna od novina je i da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbijedi opremu i sredstva za rad od kuće.

“Institut rada van prostorije poslodavca kao takav je dobrovoljan i sami zaposleni, ukoliko ne prihvati da poslove radnog mjesta ne obavlja na ovaj način, neće trpjeti štetne posljedice”, objašnjava Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Da li je to sve dovoljno definisati aneksom ugovora o radu ili aktom o sistematizaciji, te kako će inspekcija provjeriti da li je poslodavac radniku obezbijedio opremu i sredstva za rad od kuće, bila su nekaod pitanja na javnoj raspravi.

“Zaposleni ako hoće može da ukloni neka sredstva i mislim da ovaj član treba brisati jer kontrola kod kuće je bez smisla”, smatra Lenka Kažić iz Agencije za konsultantske usluge.

“Kao ćete vi da provjerite da li je ta oprema funkcionalna da li taj zaposleni može da radi. To je teško iskontrolisati kod poslodavca, ali za sve to je potrebna prethodna saglasnost zaposlenog”, smatra Irena Joksimović iz Ministarstva rada.

Generalni sekretar Unije lobodnih sindikata Srđa Keković kaže da je m zakon mora sadržati i akt o sistematizaciji gdje poslodavac kaže da li taj posao može da se radi od kuće i to je po njemu nužno.

“Ova norma je data kao mogućnost i povremena mogućnost i najčešće na zahtjev zaposlenih. Zašto bi smo nametali dodatne formalne obaveze i pravili uska grla nepotrebno”, kaže Suzana Radulović iz Unije poslodavaca.

Izmjenama zakona predviđene su novine koje imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odstustvo nakon rodjenja djeteta.

“Izmjenama zakona o radu propisaće se odsustvo sa rada za očeve u trajanju 10 radnih dana po rodjenju djeteta. Izmjenama zakona o radu propisaće se minimalno razdoblje roditeljskog odustva u trajanju od dva mjeseca koje se ne može prenijeti sa jednog roditelja na drugog”, kazala je Bašović.  .   

Sve ove izmjene zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније