Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj.

29. 03. 2024. 22:20 >> 23:43
Čitaj mi:

"RIZIK ELIMINISAN"

Drašković: Novac na nepoznatom računu, ali zaštićen

Smijenjeni izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković kazao je da je novac (551 hiljada eura) koji je umjesto na račun dobavljača aerodromske opreme iz Velike Britanije pošao na nepoznati račun, zaštićen i da nije nestao sa njega. To, kako je rekao u emisiji "Okvir", znači da je rizik od gubitka novca eliminisan. On nije mogao da odgovori da li će ga i novi Bord direktora ponovo postaviti na čelo Aerodroma.

 

Dojučerašnji predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić izjavio je juče da je Drašković samoinicijativno odobrio isplatu 551 hiljade eura za kupovinu dijela aerodromske opreme bez saglasnosti Odbora direktora, i naveo da Statut jasno kaže da izvršni direktor raspolaže sredstvima u iznosu do 100 hiljada eura, dok mu je za veći iznos potrebna saglasnost upravo Odbora direktora. 

Drašković tvrdi da je imao istu saglasnost kao za sva prethodna plaćanja. On je zbog tog incidenta i smijenjen. 

"Moja smjena se desila na sjednici Borda na koju nijesam bio pozvan", kazao je Drašković. 

Nije mogao da odgovori da li će biti stari-novi direktor Aerodroma. 

"To je pitanje za Bord, vidjećemo", kazao je on. 

Novac koji je trebalo da bude uplaćen dobavljaču blokiran je na računu u Londonu.

"Mi ne znamo na čijem računu, ali važno je da na računu ima novca, da nije prazan. Rizik je eliminisan. Glavna briga je bila da novac napusti taj račun. To se nije desilo. Prema informacijama, novac je zaštićen”, kazao je Drašković.

On je rekao da je presretnuta imejl komunikacija između Aerodroma i dobavljača aerodromske opreme iz Velike Britanije.

“Oprema je isporučena i kada je došao trenutak da platimo, podmetnute su nam lažne instrukcije za plaćanje. Tih mjesec se paralelno odvijala komunikacija sa pravim i lažnim predstavnicima kompanije iz Britanije. Pretpostavljamo da su ti intruderi selektivno dopuštali komunikaciju sa dobavljačem”, objašnjava Drašković.

Ističe da u Aerodromima to nijesu identifikovali.

“Identifikovali smo nakon što smo završili sa plaćanjem kada smo potvrdu o plaćanju poslali britanskoj kompaniji i onda smo reagovali što je moguće brže da spriječimo štetu”, kazao je on.

Objašnjava da su tražili da se uplata izvrši po T2 valuti, odnosno, u okviru 48 sati.

“Nijesmo naglasili hitnost, a to podrazumijeva plaćanje po T2 valuti, odnosno 48 sati. CKB je postupila po T0, odnosno odmah, i za nekoliko desetina sekundi novac je pošao”, kazao je Drašković.

Istakao je da se CKB pozvala na naviku.

“Oprema je isporučena, ugovorena prema zakonskoj proceduri i nakon tehničkog prijemu teče valuta u kojoj vi po ugovorenim obavezama morate da izvršite plaćanje”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније