Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B.

03. 04. 2024. 16:58 >> 06:30
1
Čitaj mi:

O NACRTU ZAKONA

Privrednici pozdravljaju otpis kamate, samo bez diskriminacije

Udruženja privrednika pozdravljaju namjeru Vlade da kroz izmjene zakona omogući otplatu poreskog duga bez naplate prispjele kamate. U PKCG uvjereni su da bi takva mjera doprinijeti održavanju likvidnosti crnogorskih preduzeća, ali poručuju i da je potrebno kreirati odgovarajuće podsticaje za privrednike koji redovne izmiruju obaveze. Iz UPCG poručuju da bi takva norma povećala naplatu dugovanja i obezbijedila dodatni priliv budžetskih prihoda.

Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze kojim je predviđeno da se dužnicima koji plate osnovni poresku dug otpišu prispjele kamate.

Nacrt tog zakona na javnoj raspravi je do 18. aprila 2024. godine, a ako bude usvojen u Skupštini primjenjivaće se od 1. januara naredne godine.

Prema ranije objavljenim informacijama Ministarstva finansija ukupni poreski dug na kraju decembra prošle godine iznosio je 591,7 miliona eura (bez državnih organa), dok je kamata na taj dug iznosila 228,3 miliona eura.

“Privredna komora pozdravlja inicijativu Vlade za donošenje zakona kojim će se svim dužnicima koji plate osnovni poreski dug u cjelosti, otpisati prispjele kamate. Uvjereni smo da će ovakve mjere doprinijeti održavanju likvidnosti crnogorskih preduzeća i nastavku poslovnih aktivnosti”, saopšteno je Portalu RTCG iz Privredne komore Crne Gore.

Pored toga pozivaju državu da nađe model kako ne bi bilo diskriminacije među privrednicima.

“Kao asocijacija koja okuplja cjelokupnu poslovnu zajednicu, smatramo da u cilju jednakog tretmana svih aktera na tržištu, treba naći model da uredne platiše ne budu diskriminisane, već je potrebno kreirati odgovarajuće podsticaje za sve privredne subjekte koji redovne izmiruju poreske obaveze”, poručuju iz PKCG.

I Unija poslodavaca saopštila je da pozitivno gledaju na to zakonsko rješenje. 

"Takva norma povećaće naplatu dugovanja, obezbijediti priliv budžetskih prihoda za izmirenje budžetskih obaveza, smanjiće i rizik od njihovog obezbjeđenja povećanjem postojećih ili uvođenjem novih dadžbina. Na taj način bi se privredi olakšalo izmirenje nagomilanog duga koji je velikim dijelom nastao u toku pandemije kovida 19", kazao je za Portal RTCG Filip Lazović iz UPCG. 

Nacrt zakona o otpisu kamate kako se navodi u dokumentu uređuje se otpis obračunate, a neplaćene kamate na poreske obaveze koje su prihod Budžeta Crne Gore, dospjele za plaćanje do 31. decembra 2024. godine.

Pravo na otpis kamate imaće poreski dužnik (pravno lice, dio pravnog lica, preduzetnik i fizičko lice) koji podnesu sve poreske prijave koje su dospjele do 31. decembra 2024. godine i to u roku u roku od 45 dana od dana početka primjene tog zakona zakona u cjelini plati osnovni poreski dug.

“Poreskom dužniku koji ostvari pravo iz st. 1 i 2 ovog člana otpisuje se cjelokupna kamata koja je obračunata do dana donošenja rješenja o otpisu kamate”, navodi se u Nacrtu zakona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније