Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Biljana Rovčanin, TVCG ]

09. 04. 2024. 08:34 >> 08:34
Čitaj mi:

akcija ograničavanja marži

Inspekcija utvrdila nepravilnost samo kod jedne veleprodaje

Prošle su dvije sedmice od kada su na 500 artikala ograničene marže. I dok iz Vlade tvrde da su cijene za te namirnice niže 10 do 15 odsto, građani kažu da su ostale skoro nepromijenjene. Od početka akcije, inspekcija je utvrdila nepravilnost samo kod jedne veleprodaje, i kažnjena je sa pet i po hiljada eura.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da prvi podaci pokazuju da su u ukupnom čak od 10 do 15 odsto manje cijene nego što su bile za ove artikle.

Tako je dva dana od početka akcije ograničavanja marži od 5 do 10 odsto za više od 500 proizvoda ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj sumirao prve rezultate.

Za razliku od ministra, građani ni deset dana od početka akcije nemaju takav utisak kada izađu iz prodavnice.

"Samo što su objavili da će biti snižena marža oni su za toliko, možda i malo jače, podigli cijene i kada je stupila ta odluka oni su cijene doveli onakve kakve su bile", kazala je jedna od ispitanica.

"Sve je ostalo isto, meso, sve... Ja sam prije bila u "Voliju" u Bazar on kaže poskupjelo meso, kako?", upitala je jedna građanka.

"U principu kada se upored cijene to svim ovim artiklima, generalno su iste", smatra učesnik ankete. 

Jedna od anketiranih građanki navodi da ne zna kada je to počelo, ali da su još uvijek skuplje cijene.

"Nije dovoljno baš tih artikala sniženo, malo je to, moglo bi više", smatra anketirani građanin. Drugi ističe da sniženja nijesu "onoliko koliko su pričali da će biti".

Kolike popuste građani mogu ostvariti kupovinom proizvoda iz ove akcije iz Ministarstva ekonomskog razvoja danas nijesmo uspjeli saznati. Više sreće od nas mogli bi danas imati poslanici, pred kojima će u plenumu na pitanja odgovarati resorni ministar.

A, kako trgovci primjenjuju odluku o ograničavanju marži kontrolisala je tržišna inspekcija. Od početka akcije imali su 20 kontrola u više opština.

"Tokom ovih nadzora utvrđena je jedna nepravilnost, u veleprodajnom objektu, koja se odnosila na prekoračenje visine marže, zbog čega su izdali prekršajni nalog od 5.500 eura", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove. 

Da li je i koliko ograničavanje marži uticalo na smanjene inflacije, moglo bi biti poznato krajem maja do kada je oročena akcija.

Do tada zvanična statistika je zabilježila da su cijene namirnica u posljednje tri godine porasle 43 odsto.

Uporedo sa rastom cijena hrane rasla je i zarada trgovaca. Prema podacima Poreske uprave pet najvećih trgovačkih lanaca prošle godine ostvarili su ukupnu dobit od skoro 31 i po milion eura što je za 60 odsto odnosno 12 miliona više nego 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније