Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2014. 17:35 >> 17:35

MINISTAR ŽUGIĆ

Posvećeni ozdravljenju bankarskog sektora

Predstavnici Hypo Alpe-Adria banke upoznali su danas ministra finansija Radoja Žugića sa rezultatima poslovanja ove finansijske institucije u prvom polugodištu ove godine, koji su pozitivni i ukazuju na sve jači oporavak i uspješnu persektivu banke u predstojećem periodu.

Tome će, kako je saopšteno, svakako doprinijeti i okončanje procesa privatizacije banke, o čijem toku je glavni izvršni direktor Christoph Schoen izvijestio Žuguća.

Žugić je pohvalio rezultate rada Hypo Alpe-Adria-Banke, posebno u dijelu upravljanja rizicima i smanjenja nivoa NPL-a, odnosno tzv. „loših zajmova“ na nivo od 10 odsto, što je skoro dvostruko niže u odnosu na prosječan nivo NPL-a u crnogorskom bankarskom sistemu.

Ministar je, takođe, istakao da su Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore posvećeni aktivnostima u cilju pružanja podrške daljem ozdravljenju bankarskog sektora i jačanju pravne sigurnosti na finansijskom tržištu. U tom dijelu, Žugić je rekao da predstoji usvajanje Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama i izrazio očekivanje da će bankarski sektor isti primjenjivati u punoj mjeri i uz poštovanje principa neselektivnosti.

Prisutni su se saglasili u ocijeni da će primjena ovog zakonskog modela rezultirati višestrukim benefitima, najprije za banke, koje dobijaju „zdravije“ klijente, a takođe i za privredu, jer će revitalizovana preduzeća dati doprinos oživljavanju ekonomske aktivnosti, kao i za Državu jer će, kroz oporavak poreskih obveznika, biti stvorena osnova za povećanje budžetskih prihoda.

Predstavnici Hypo Alpe-Adria grupe izrazili su pozitivan stav prema novim zakonskim rješenjima u ovom segmentu i istakli da će dati svoj doprinos njihovoj primjeni, što će doprinijeti povećanju kvaliteta kreditnog portfolija banaka.

Zajednički je konstatovano da imamo izuzetno uspješnu saradnju, te da se, i u narednom periodu, treba fokusirati na njeno obogaćivanje novim sadržajima.

Razgovoru je prisustvovao i izvršni direktor za poslove upravljanja rizicima u Hypo banci Željko Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније