Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

Б.Б.

29. 05. 2023. 17:15 >> 17:15

U KIC-U

Otvorena izložba dokumenata i fotografija "Prosvjeta u Podgorici"

U organizaciji Arhivskog odsjeka Podgorica i Državnog arhiva Cetinje, u holu Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović", priređena je druga izložba dokumenata i fotografija "Prosvjeta u Podgorici", autorki Biljane Drašković i Sandre Marković.

U ime Glavnog grada, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović i tom prilikom podsjetio da Podgorica nije samo administrativni i kulturni, već i obrazovni centar Crne Gore decenijama.

"Ono što je zapisano u dokumentima koji su dio izložbe, istovremeno obavezuje da se u tom duhu i ubuduće nastavi. Kada govorimo o obrazovanju, naš najveći izazov je nedostatak škola i vrtića. Međutim, imajući u vidu da je nova gradska uprava formirana prije svega nešto duže od mjesec dana, već smo pokrenuli na tu temu određene akcije. Kada su u pitanju vrtići, imajući u vidu da u Podgorici imamo dva državna vrtića 'Đina Vrbica' i 'Ljubica Popović', koje imaju 27 vaspitnih jedinica, mnoge od njih imaju određene komunalne probleme i to je nešto što će nova gradska uprava, zajedno sa nadležnim gradskim preduzećima i organima rješavati tokom ljetnje sezone", istakao je Šaranović.

On je dodao da obrazovanje i prosvjeta treba da budu stub i nosilac razvoja Crne Gore, uz napomenu da naša zemlja ima dovoljno kadrovskog potencijala na svim nivoima, samo, kako je kazao, ukoliko im damo slobodu i prostor da obavljaju svoju funkciju onako kako treba.

Direktor Državnog arhiva Danilo Mrvaljević istakao je da se ova manifestacija održava tradiocionalno u cilju buđenja svijesti kako kod građana, tako i institucija, o značaju arhivske građe i arhivske djelatnosti samog Državnog arhiva.

"Današnja izložba predstavlja jedan veoma zanimljiv osvrt o prosvjeti i školstvu u Podgorici, počevši od 1900. godine, pa do osamdesetih godina prošlog vijeka. U izradi izložbe korišćena su dokumenta, arhivska građa iz Državnog arhiva Crne Gore, iz centralnog depoa koji se nalazi na Cetinju, gdje se čuva najvrjednija arhivska građa", kazao je Mrvaljević.

Ovom izložbom, koja oslikava sistem obrazovanja i vaspitanja djece od prvih škola na području opštine Podgorica do osamdesetih godina 20. vijeka, počela je manifestacija "Nedjelja arhiva", kojom je predviđeno više od 100 programa i aktivnosti u svim arhivskim odsjecima, širom Crne Gore. Izložba će trajati do 6. juna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније