Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 09. 2015. 13:00 >> 09:17
9

UDAR NA KRIMINAL

Pažin: Benefiti od zakona mogu biti veliki

Skupština Crne Gore počela je raspravu o Prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, kojim je proširen katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost konfiskacije imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Ministar pravde Zoran Pažin saopštio je da je to jedan od najsloženijih pravnih tekstova, o kojem je Skupština raspravljala. 

"Mi smo Prijedlogom ovog zakona ispoštovali sve međunarodne standrade iz ove oblasti", kazao je Pažin u Parlamentu. On navodi da će zakon biti zahtjevan za primjenu, ali su, kako ističe, benefiti koje može da uživa društvo izuzetno veliki.

Ministar kaže da sama zatvorska kazna ne rješava suštinski pitanje kriminala, posebno ne organizovanog. Pažin je pojasnio da zakon predviđa privremeno oduzimanje, zaplijenu i trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"I to sve one imovine, koja je vremenski povezana sa izvršenjem krivičnog djela", kazao je Pažin.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić saopštila je da je ovo jedan od krucijanih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.  Jasavić ipak poručuje, da će politička volja biti ključna za sprovođenje zakona.

Poslanica DPS-a Maida Bešlić poručila je da će ta pratija podržati usvajanje zakona, jer je to ključni akt u borbi protiv organizovanog kriminala. 

"Ovim zakonom se dostižu međunarodni standardi u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom... Ovaj zakon trebalo bi da pošalje jasnu poruku da se izvršenje krivičnih djela ne isplati", poručila je Bešlić.

Poslanika DF-a Milan Knežević kazao je, da je prema nekim procjenama oko 6 milijadi eura izneseno iz Crne Gore u sprezi sa organizovanim krimilom.

"Ja bih volio da pojasnite kako ćemo da vratimo taj novac, to je šest budžeta Crne Gore", kazao je Knežević.

Na dnevnom redu pete vanredne sjednice je više zakona iz zdravstva – zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju i uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhi liječenja.

Poslanici će se izjasniti o predloženim zakonima o energetici i bezbjednosti hrane, kao i o osnivanju Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније