Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

03. 03. 2016. 08:09 >> 15:49
8

DPS-SDP

Obračun i na lokalnom nivou

Odluka Predsjedništva DPS-a da formalno predloži Glavnom odboru raskid koalicije sa SDP-om, ubrzaće proces prekompozicije i raščišćavanja političke scene na lokalnom nivou.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u narednom periodu realno je očekivati smjenu kadra SDP-a sa funkcija u lokalnim upravama Pljevalja, Bijelog Polja i Nikšića, ali i Podgorice gdje su DPS i  Socijaldemokrate Ivana Brajovića, već potpisale koalicioni sporazum, ali su pojedini funkcioneri SDP-a i dalje na funkcijama.

Poslije glasanja predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića, protiv Vlade Mila Đukanovića, i nastavka otvorenih napada lidera SDP-a, ne samo na DPS, već i na dosadašnje rezultate koalicione vlasti, Đukanović je riješio da održi obećanje dato još početkom februara: nakon definitivnog razlaza sa SDP u Skupštini Crne Gore, počinje obračun na lokalnom nivou.

Izvori Pobjede navode da je zbog zaoštravanja odnosa na relaciji Bošnjačka stranka - Ranko Krivokapić moguć i raskid saveza te dvije stranke u Plavu i Rožajama, gdje te dvije partije drže vlast bez učešća DPS-a.

"Zbog stavova Ranka Krivokapića prema manjinskim strankama, u prvom redu Bošnjačke stranke, sasvim je realno očekivati razlaz te dvije stranke i na lokalnom nivou",  rekao je izvor Pobjede, podsjećajući da su poslanici BS-a potpisali inicijativu za smjenu Krivokapića.

Prvi konkretan korak ka raščišćavanju političke scene na lokalnom nivou načinjen je u Baru, kada je prekompozicijom napravljena nova većina u lokalnom parlamentu. Preciznije - u slučaju Bara preslikan je model sa državnog nivoa kada je Pozitivna Crna Gora omogućila formiranje nove parlamentarne većine.

Do rascjepa u Socijaldemokratskoj partiji, većinu u barskom parlamentu su činili DPS sa 13 i SDP sa osam odbornika. Sada SDP i partija Ivana Brajovića imaju po četiri odbornika i za većinu sa DPSom su bila potrebna dva odbornika koja je nadomjestila Pozitivna Crna Gora.

Od ukupno 37 odbornika u Skupštini opštine Bar, 19 odbornika DPS, SD-a, Bošnjačke stranke i Pozitivne Crne Gore potpisalo je prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine tog grada Osmana Subašića. Time je i ozvaničena nova koalicija.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, u naredna nekolika dana realno je očekivati i potpisivanje koalicionog sporazuma kojim će biti i formalizovana nova većina i vlast.

"Prekompozicija vlasti u Baru je brižljivo pripremana, a izbacivanje SDP-a iz lokalne vlasti vrlo brzo treba očekivati i u Nikšiću, Pljevljima i Bijelom Polju",  rekao je izvor Pobjede. 

Drugi izvor tog lista je kazao da je realno nakon smjene Ranka Krivokapića ubrzo očekivati smjene i razrješenja kadrova SDP-a u državnoj upravi i upravnim odborima javnih preduzeća, ali samo pod uslovom da nijesu izabrani putem javnog konkursa jer bi se u tom slučaju kršio zakon.

"Najmanje što očekujemo da predstavnici SDP-a koji su izabrani putem javnog konkursa podnesu ostavke jer je njihova partija i formalno izašla iz vlasti",  zaključio je izvor iz vladajuće koalicije. 

Izvor Pobjede iz DPS-a je saopštio da, kada je u pitanju Kotor, koalicija sa SDP-om ,,za sada ostaje“.

Vlast u Kotoru čine DPS, SDP, Liberalna partija i Hrvatska građanska inicijativa.

CdM je prije desetak dana, pozivajući se na izvore bliske SDP-u, objavio da Demokratski front, SDP i Socijalistička narodna partija dogovaraju smjenu vlasti u Kotoru.

Ta informacija nije zvanično potvrđena niti demantovana od tih stranaka.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније