Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

16. 07. 2016. 18:19 >> 18:00
2

BEČIĆ PISAO DROBNIČU

"Vujanović povrijedio slobode i prava građana"

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović je, odbijanjem da raspiše lokalne izbora za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i skupštine opština Golubovci i Tuzi, povrijedio slobode i prava građana i političkih subjekata, ocijenio je lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je danas uputio pismo šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitji Drobniču u kojem ga je, kako je naveo, obavijestio o kršenju sloboda i prava građana od strane Vujanovića.

Bečić je podsjetio da je, pismom od 10. jula, pozvao Vujanovića da ispoštuje zakon i donese odluku o raspisivanju izbora.

Prema njegovim riječima, ocjena Vujanovića da bi izbori u opštinama Tuzi i Golubovci mogli biti raspisani samo ako bi odbornici tih skupština skratili svoj mandat, nema niti može imati utemeljenje u zakonu.

"Postupajući na navedeni način predsjednik je povrijedio slobode i prava građana i prava političkih subjekata zasnovanih na zakonu", ocijenio je Bečić.

On je u pismu naveo da u državi, u kojoj njen predsjednik krši zakon, nema demokratije, niti može zaživjeti vladavina prava.

"Kod te činjenice, građani ne mogu imati povjerenje u insistucije sistema od kojih se očekuje da obezbijede uslove za slobodne i fer izbore u Crnoj Gori", ocijenio je Bečić.

On je ukazao da je, saglasno izbornom zakonodavstvu Crne Gore, donošenje odluke o raspisivanju izbora u nadležnosti predsjednika države.

Bečić je pojasnio da je, nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, prve izbore za novoosnovane opštine u okviru Glavnog grada, Golubovci i Tuzi, Vujanović bio dužan raspisati u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog zakoma, odnosno najdalje do 22. aprila.

Takođe, kako je dodao, istog dana je bio dužan raspisati i vanredne izbore za izbor odbornika u Skupštini Glavnog grada.

"Gore navedene, zakonom utvrđene obaveze predsjednik do sada nije izvršio", naveo je Bečić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније