Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

23. 05. 2017. 08:00 >> 07:42
7

ULJAREVIĆ SMATRA

Skupština ponizni servis vlade

Ne čini se izvjesnim da bi se opozicija, bez ozbiljnog povoda direktno vezanog za njihove zahtjeve, mogla vratiti u Skupštinu. Taj povod može biti, po mom mišljenju, otvaranje dijaloga vlasti i opozicije o raspisivanju vanrednih parlamentaranih izbora, smatra Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Ona je kazala da nije prvi put da imamo opozicioni bojkot Skupštine kao jedan od legitimnih izraza, ali prvi put se, kako je istakla, radi o organizovanom i prilično dugom periodu.

Govoreći o tome što je bojkot donio opoziciji, Uljarević ocjenjuje da je Skupština Crne Gore postala ponizni servis Vlade, čime je izgubila svoju primarnu kontrolnu funkciju.

"Moj je utisak da ni građani više ne pokazuju interesovanje za rad Skupštine niti da na nju gledaju kao na instituciju koja ima značaj, što ne doprinosi teškom procesu konsolidacije institucija u Crnoj Gori. Bojkot je bio i dio pritiska koji su vodili ubrzanju rasvjetljavanja slučaja 'državni udar', a za crnogorsko društvo je ključno da sazna što se zaista desilo uoči i tokom izbornog dana i, posebno, kakvu političku pozadinu ima čitav slučaj kroz pravosnažnu sudsku presudu koja će se temeljiti na ubjedljivim dokazima. Tek će sami izbori pokazati koliko je bojkot parlamenta bio učinkovit i šta građani misle o tom pristupu", istakla je Uljarević za Pobjedu.

Smatra i da je bojkot "uvijek rizičan potez, nekad iznuđen, a nekad ishitren, na Zapadu nerazumljiv, jer ne pripada njihovoj političkoj kulturi i zbog toga su česti pozivi opoziciji da ga prekine".

"Istovremeno, ne treba potcijeniti razumijevanje Zapada o složenosti i ozbiljnosti naše postojeće krize i njihove mogućnosti da utiču da se nađe kompromisno rješenje između vlasti i opozicije. Važno je da opozicioni poslanici učestvuju u oblikovanju zakonskih tekstova koji su u skupštinskoj proceduri ili će biti, kao i da vlasti shvate da se ovaj deficit legitimiteta ne može održati na duže. Uz veći stepen odgovornosti obje strane može se doći rješenja, jer postojeća situacija realno ne odgovara ni jednima ni drugima", rekla je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније