Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

05. 05. 2019. 00:01 >> 11:47
10

NA SEDONA FORUMU

Đukanović posthumno odlikovao Mekejna

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je supruzi pokojnog američkog senatora Džona Mekejna, Sindi, Orden crnogorske zastave prvog stepena, koji je senator posthumno dobio za izuzetan doprinos crnogorskoj nezavisnosti i ostvarivanju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta naše zemlje, prije svega učlanjenja u NATO. Đukanović je govorio i na "Sedona Forumu", u Arizoni, gdje je pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

Đukanović je, između ostalog, podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida. Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, ukazao je i na senatorovo istančano razumijevanje bezbjednosnih i političkih izazova sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan suočavaju.

"Ohrabrivao nas je da budemo svijetli primjer za region, i da nastavimo da promovišemo ideale zapadne civilizacije i transatlantske vrijednosti, rekao je Đukanović. 

 Sindi Mekejn: Hvala vam što nastavljate ideale mog supruga

Gospođa Mekejn zahvalila je predsjedniku za to što Crna Gora njeguje sjećanje na senatora i istakla da je on uvijek bio veliki prijatelj i podržavalac crnogorskog naroda i naše zemlje.

"Hvala Vam što proslavljate njegov život, i što nastavljate ideale za koje se on zalagao", rekla je ona.

"Istorijska uloga SAD na Zapadnom Balkanu"

Đukanović je govorio na panelu "Zašto je američko liderstvo (još uvijek) važno" Sedona Foruma u Arizoni, pri čemu se osvrnuo na istorijski važnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države odigrale na Zapadnom Balkanu 90-ih i apostrofirao važnost održanja američke pažnje na regionu, zajedno sa EU, s ciljem uspješnog razrješenja otvorenih pitanja koja opterećuju njegov evropski i evroatlantski put. 

"Na tom fonu, predsjednik  je skrenuo pažnju i na rastuće izazove po sjevernoatlantsko partnerstvo u savremenoj eri, na značaj evroatlantizma za Ameriku, Evropu i cijeli svijet, i pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti", kazali su iz Đukanovićevog kabineta. 

Uvodničar panela bio je bivši senator iz države Arizona Džef Flejk.

Pored predsjednika Đukanovića, panelisti su bili Džon Rod, podsekretar za politiku odbrane Pentagona i senator Šeldon Vajthaus iz države Rod Ajland.

Diskusiju je moderirala bivša senatorka Keli Ajot iz Nju Hempšira.

Na marginama Foruma, predsjednik Đukanović imao je niz neformalnih susreta sa senatorima, kongresmenima i drugim učesnicima Foruma.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније