Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

10. 08. 2020. 14:22 >> 14:25
2

VUKOTIĆ JELUŠIĆ

U Budvi se gradi nezakonito po željama investitora

U Budvi se već godinama gradi po želji domaćih investitora obučenih u inostrane off-shore kompanije, a struka je bespomoćna, pa su tako rivijerom protivzakonito, na manje od 100 metara od mora, zagospodarile hotelske, ali i mješovite betonske gromade, ističu u budvanskoj URA-i.

Kako je kazala potpredsjednica budvanske URE i kandidatkinja za odbornicu u tom gradu Milijana Vukotić Jelušić, jedan od primjera je i hotel "Kristal Rivijera" u Petrovcu.

"Iako je planom predviđena izgradnja P+4, ovaj objekat od devet spratova stoji kao spomenik korumpirane struke, ali i selektivne primjene zakona. Prije tri godine je otkriven i divlji priključak za vodu koji vodi direktno do ovog hotela, a koji se najprije koristio za izgradnju najskupljeg šetališta u istoriji Budve, te potom i za izgradnju hotela", navodi Vukotić Jelušić.

Ona je istakla da će budvanska URA zbog svega tražiti vraćanje na početna podešavanja i P+4 vizuru, kao i procesuiranje odgovornih za postupanje suprotno važećim urbanističkim planovima.

Rekla je da se o nezakonitim radnjma radi i u slučaju inicijative za hitnu obustavu prodaje akcija Hotela Sveti Stefan i vraćanje Svetog Stefana u 100 odsto vlasništva države.

"Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore u septembru 2017. godine, dodijelila je Svetom Stefanu status 'kulturnog dobra od nacionalnog značaja', ali se istovremeno nije primijenio član 42 Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore koji jasno kaže da se nepokretno kulturno dobro u državnoj svojini ne može otuđiti. Sada se akcije kompanije Hoteli Sveti Stefan slobodno prodaju na berzi i nacionalno kulturno dobro otuđuje od njenih stvarnih vlasnika - građana. Jasno je da ili resorna ministarstva ne sarađuju ili je kod nekog presudila političko-interesna direktiva, te nije revidiran ugovor o zakupu, niti preispitano poslovanje kompanije 'Sveti Stefan hoteli'", navodi Vukotić Jelušić.

Potpredsjednica budvanske URE podsjetila je građane da je potpisan Ugovor o zakupu Svetog Stefana i Kraljičine plaže 2007. godine na 30 godina, između HTP Budvanska Rivijera, Vlade Crne Gore i kompanije Adriatik propertis Petrosa Statisa, sa godišnjom zakupninom od 1,6 miliona eura.

"Kasnijim aneksom je period zakupnine povećan za još 12 godina, a zbog navodnih gubitaka zakupnina je smanjena na 1,2 miliona eura. Kako ova kompanija svake godine prikazuje gubitke koji idu i do 12 miliona, a s obzirom na to da je prije rentiranja ovaj hotel ostvarivao prihod u iznosu prve ugovorene zakupnine, jasno je šta je cilj aktivnosti davanja ovog hotela pod zakup investitoru, koji se sada pojavljuje i kao karika međunarodnih kriminalnih aktivnosti na teritoriji Crne Gore u slučaju Možura“, kazala je Vukotić-Jelušić.

Prema njenim riječima, to je potvrdila naknadna segmentacija Budvanske rivijere, iz koje je izdvojena zasebna kompanija Sveti Stefan hoteli.

Osvrnula se i na slučaj Miločerskog parka, gdje se izgadnja hotela Kraljičina plaža odvija suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje Crne Gore, a koji je plan višeg reda u odnosu na postojeći DUP. Zemljište u Miločerskom parku je, za razliku od hotela, dato u zakup na 90 godina i tamo se planira gradnja apartmana za tržište, suprotno navedenom planu, zakonima prirode i održivom razvoju zajednice u kojoj su šume i parkovi postali slučajnost.

Kako je istakla, insistiraće se na otvaranju dosijea o privatizaciji HTP Budvanska rivijera, kao i na postupku njene segmentacije.

"Postoji sumnja da je time nanijeta velika šteta u prvom redu opštini Budva, kao vlasniku zemlje na kojoj se nalaze hotelski kompleksi ovog preduzeća", zaključuje u saopštenju Vukotić-Jelušić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније