Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tatjana Debeljević, TVCG

15. 09. 2020. 16:04 >> 16:04
3

DAN DEMOKRATIJE

CG u bitnom istorijskom trenutku

Crna Gora nalazi se u bitnom istorijskom trenutku jer je prvi put na izborima promijenjena vlast, kaže Boris Raonić iz Građanske alijanse. Poručuje da treba nastaviti sa demokratskim procesima ali bez revanšizma, jer će jedino tako građani biti zadovoljni.

 

13 godina u kalendaru međunarodnih dana se nalazi i i 15. septembar koji slavi demokratiju. 15 septembra 2020. gdje je Crna Gora?

''CG se nalazi u veoma bitnom istorijskom trenutku a to je da se po prvi put promjenila vlast na izborima Sa tim procesima treba nastaviti dakle CG treba prvo da prepozna zbog čega je vlast izgubila to je njihov osjećaj da su institucije opterećene brojnim partitokratskim ponašanjima da su brojne afere sprečavane da budu rešavane upravo iz tih interesa'', saopštio je iz Građanske alijanse Boris Raonić.

''Ukoliko se u CG dese promjene a ne zamjene ukoliko odlučimo da nastavimo sa procesima demokratskog sazrijevanja bez ikakvog revanšizma onda će sve ovo sto se dešava biti pozitivno onda će građani biti zadovoljni onda će sve što se dešava značiti prospertitet osim elita koje su pravile sukobe sa zakonom odnosno činili krivična djela će biti jedini gubitnici ovih procesa'', kazao je Raonić.

Na dan demokratije dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić podsjetila je na riječi Vinstona Čerčila prije nego što je zapisla svoje.

''Mnoge forme vlade su oprobane na svijetu i mnogi su demokratiju nazivali lošim poretkom, ali od antike do danas ona uvijek pokazuje jednu te istu osobinu - da je bolja od svih ostalih. Ove riječi treba imati na umu i kad smo zadovoljni i kad smo razočarani onim što demokratski proces donosi jer je demokratija jedini sistem koji je sposoban da se adaptira i ispravlja sopstvene greške'', kazala je Spaić.

A Ujedinjene nacije su 2007. zapisale da je demokratija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније