Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

06. 07. 2021. 06:32 >> 06:33
2

VIŠE PUTA

EU sugerisala DPS-u da prekine bojkot?

Predstavnici evropskih institucija sugerisali su nekoliko puta u posljednje vrijeme najvećoj stranci opozicije, Demokratskoj partiji socijalista (DPS), da obustavi bojkot i vrati se redovnim parlamentarnim aktivnostima, piše Dan.

Ambasadori država članica EU i predstavnici EU institucija su u intenzivnoj komunikaciji posljednjih sedmica sa funkcionerima DPS-a ukazivali da je važno riješiti pitanje bojkota Skupštine, koji je ta partija započela 17. maja.

Svi briselski zvaničnici koji su se bavili Crnom Gorom, na nivou evropskih institucija, ukazivali su i ranije da bojkot nije evropska praksa i da treba da se prekine. Ukazivali su i da je normalno da mišljenja budu različita, ali da ona trebaju da budu predstavljena u Skupštini, jer svaka takva odluka, poput bojkota, ima uticaj i na ugled zemlje, posebno kad je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, čemu kao društvo težimo decenijama.

Ipak, Dan u DPS-u nije uspio da dobije komentar da li su i sa kime vodili takve razgovore i planiraju li da prekinu ili nastave bojkot.

Interesantno je da je šef poslaničkog kluba DPS-LP Danijel Živković, sredinom maja, najavio da ta stranka u narednom periodu neće učestvovati u plenarnim zasijedanjima Skupštine, radu skupštinskih radnih tijela, kao ni pa du Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Kako su tada isticali, odluku o bojkotu su donijeli zbog "bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine". Živković je tada kazao i da će bez obzira na bojkot, njegove kolege i on dolaziti u Skupštinu kako bi obavljali svoje zadatke.

Međutim, mjesec dana kasnije, na sjednici, 17. juna, DPS je na kratko prekinuo bojkot, kada su na dnevni red posljednjeg skupštinskog zasijedanja došle tačke za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Tom prilikom, poslanici DPS-a su ušli u plenum no prvi put od najave bojkota i glasali „za”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније