Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 09. 2021. 20:47   >>  21:06 1

HUSKIĆ ZA TVCG

Mora se razgovarati, region prepušten sam sebi

Ono  što se dešava na domaćem političkom planu u Crnoj Gori neće se lako riješti, ali mora se razgovarati i pružiti ruka u ovakvoj situaciji, ocijenio je za Televiziju Crne Gore (TVCG) analitičar iz Zagreba Adnan Huskić i istakao da smo kao region prepušteni sami sebi.

Husikić je u emsiji "Fokus" kazao da aktuelna dešavanja u Crnoj Gori nijesu neočekivana. 

"Ipak, što se tiče imidža Crne Gore, mislim da ne treba imati strah. Sa većinom država Crna Gora ima jako dobre odnose i većina je vidi kao relativno svijetao primjer u procesu intregracija", kazao je Huskić. 

Poručio je da od političkih aktera u Crnoj Gori očekuje mnogo više. 

Huskić i  Dragan Đukanović, iz Centra za spoljnu politiku iz Beograda, saglasni su da se kroz najavljene i dosadašnje posjete političara iz Brisela ne nazire nova politika ili pristupa Evropske unije prema regionu Zapadnog Balkana.

Đukanović je za emisiju "Fokus" na TVCG, ocijenio da dolazak kancelarke Angele Merkel u Tiranu nije donio ništa novo, sem insistiranja na održavanju Berlinskog procesa i fokus na formiranje zajedničkog regionalnog tržišta. 

"Nije se fokusirala na prilike u BiH, ni relacije Beograda i Prištine, a ni na unutrašnja pitanja koji su evidentni u Crnoj Gori proteklih mjeseci", kazao je Đukanović.

Huskić je kazao da region stagnira - da su neke države u određenom smislu napredovale na EU putu, druge su u ozbiljnoj regresiji.

On je istakao da je skeptičan po pitanju nove metodologije pristupanja EU.

"Države Zapadnog Balkana ne čine nužno da bi transformisale društvo, kako bismo se približili EU, s druge strane mislim da se unutar EU ne razmatra ozbiljno pitanje proširenja na Zapadni Balkan", rekao je Huskić u "Fokusu".

Dodao je da imamo politiku EU koja "ide po inerciji".

"Ne postoji jasna ideja kako bi se dalje prema i sa regijom Zapadnog Balkana i zato smo u situaciji u kojoj jesmo", smatra Huskić. 

Đukanović je ocijenio i da  se pokazuje tradicionalna nemoć EU prema Zapadnom Balkanu.

"Ona je bila evidenta i 90-ih, kada su različiti signali išli prema različitim akterima, što je dodatno prolongiralo krizu na post- jugoslovenskom prostoru", rekao je on u "Fokusu" i dodao: 

"Ono što je poražavajuće i jako me plaši jeste da se predsjedavanje EU u prvoj polovini prošle godine neslavno završilo izostankom otvaranja pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom."

Đukanović dodaje i da su predsjedavanje Njemačke Berlinskim procesom u ovoj godini i Berlinski samit pokazli dodatnu nemoć.

"Njemačka nije uspjela iskoordinirati sa ovdašnjim akterima vezano za ozbiljne tema koje je htjela da nametne na agendu predsjedavanja Berlisnkim procesom, koji još nema izvjesnu budućnost", kazao je Đukanović. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније