Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

30. 10. 2021. 13:19   >>  13:22 9

LUKŠIĆ

"Potreban evropski optimizam i politička kultura"

Država koja pretenduje da uđe u Evropsku uniju (EU), da bi uspjela u vladavini prava, mora da pokaže adekvatan nivo političke kulture koji podrazumijeva adekvatno funkcionisanje svih segmenata političkog sistema, smatra bivši premijer Igor Lukšić.

On je ocijenio da se vladavina prava ne iscrpljuje samo kroz poštovanje zakona, jer oni, teoretski, mogu biti i autokratski.

„Država koja pretenduje na ulazak u EU da bi uspjela u vladavini prava, mora da pokaže, zapravo, i adekvatan nivo političke kulture, koji podrazumijeva adekvatno funkcionisanje svih segmenata političkog sistema, a to znači poštovanje i formalnih i neformalnih pravila“, kazao je Lukšić u intervjuu agenciji Mina.

On je rekao da je zato važan dijalog, transparetnost i stabilnost institucija koja ne zavisi od toga koja je koalicija ili personalni sastav u vlasti.

Lukšić je ocijenio da je u Crnoj Gori u procesu pristupanja EU urađeno puno, ne samo što su otvoreni pregovori, već i sva poglavlja.

„Vlada koju sam vodio praktično je za osam - devet mjeseci ispunila ono što se mislilo da je nemoguće u kratkom roku i da će godine biti potrebne, i zaslužila preporuku za otvaranje pregovora u oktobru 2011, prije otprilike deset godina“, kazao je Lukšić.

On je rekao da je imao zadovoljstvo da predvodi crnogorsku delegaciju na više međuvladinih pregovora tokom kojih je otvoreno više od 20 poglavlja.

Prema njegovim riječima, jasno je po tome da je Crna Gora i dalje lider u regionu.

„Ipak, ukoliko me pitate da li je moglo više za prethodnih deset godina, vjerujem da jeste. Kada se govori o vladavini prava na primjer, jednako kao i kvalitet pravosudnog sistema, tu oblast bi trebalo da karakteriše i kvalitet političkog sistema“, kazao je Lukšić.

On smatra da u Crnoj Gori nedostaje dovoljno evropskog optimizma i samim tim i nužne evropske klime, bez obzira na istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju drugačije.

Lukšić je rekao da je jedna stvar reći da ste za članstvo u EU, a druga šta radite da to postignete.

„Dodatno, poći u kontekstu promjene vlasti od toga da je sve ranije bilo pogrešno, je samo po sebi apsurdno i uvodi vas u samodestrukciju. Zato je očigledno potrebno puno političkog, ali i menadžerskog truda da bi se brod usmjerio u pravom smjeru“, kazao je Lukšić.

On je ocijenio da u raznim aspektima posljednji Izvještaj o napretku upravo o tome govori.

„Da bi nekoga od skeptika u EU ubijedili da razmišlja na temu proširenja potrebno je da djelujete par koraka ispred, odnosno da razmišljate proaktivno i nudite opipljive razloge zbog kojih će članstvo u EU biti dodatna vrijednost, a ne dodatni problem“, rekao je Lukšić.

On smatra da, osim političkog sazrijevanja, to znači i sveukupni ekonomski razvoj, i to konkretan i uz dugoročno vidljiv trend, a ne vještački.

Lukšić je naveo da vjeruje da je vrijeme za politički dijalog u Crnoj Gori, ističući da je produktivan dijalog jedna od ključnih karakteristika kulture vladavine prava.

On je poručio da svi moraju prihvatiti Crnu Goru takva kakva jeste, suočiti se sa svim njenim prednostima i manama i doći do rješenja.

„Političke elite su ponekad dio problema, a njihova je obaveza da to ne budu. U vremenu dekarbonizacije, digitalne transformacije i održivog rasta, mi izgleda da prvo moramo poraditi na održivosti našeg društva“, ocijenio je Lukšić.

On je kazao da je tačna teza da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana, i da se praktično od 2003. godine, kada je perspektiva članstva definisana, ta tvrdnja potencira.

Lukšić smatra da je neobično da, 18 godina nakon uspostavljanja Solunske agende, na nedavnom Samitu dolazi do svojevrsnog hlađenja te teme i potpunog zaobilaženja pominjanja bilo kakvog datuma kao podsticaja.

„Razloga, naravno, ima više. S jedne strane, očigledno je da zemlje aspiranti nijesu spremne i da je pred njima mnogo posla. Nedavni izvještaji puno toga ističu“, kazao je Lukšić.

On je rekao da se narativ regiona, i pored brojnih pozitivnih pomaka na planu regionalne saradnje, trenutno koncentriše više oko problema, a manje oko prostora za dalju saradnju, pa se nove inicijative dočekuju ambivalentno.

Lukšić smatra da je, u određenom smislu, i pandemija koronavirusa pojedine procese usporila, ali i da se i pred EU nalazi nekoliko ozbiljnih izazova.

Prema njegovim riječima, teza da EU nije dovoljno prisutna na Zapadnom Balkanu i da to koriste Kina i Rusija da povećaju svoj uticaj, ne stoji u cjelini.

Lukšić je rekao da, nažalost, na Balkanu pojedini politički stavovi i podrška različitim reformama često nemaju adekvatan operativni iskaz, i da je to nešto gdje EU može jasno da utiče i da manje zavisi od interpretacije godišnjih izvještaja.

„Što se trećih strana tiče, mislim da ih ne treba po definiciji doživljavati negativno. Mogu biti i koncentrisani na razvoj zemlje ili regiona i komplementarni politici EU“, naveo je Lukšić.

On je dodao da je Balkan u mnogim periodima izazivao pažnju i budio interese.

„Međutim, prirodnost procesa evropske integracija, ukoliko je praćena jasnim djelovanjem zemlje aspiranta za članstvo u EU, je sasvim uspješan okvir za suočavanje sa eventualno destruktivnim pokušajima uticaja“, kazao je Lukšić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније