Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

30. 11. 2021. 06:42 >> 06:43

CG DELEGACIJA NA SAVJETU OEBS-a

U fokusu zloupotreba ljudskih prava i konflikti

Zajednički izazovi sa kojima se Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kao što su konflikti,  zloupotreba ljudskih prava i sloboda i teško postizanje konsenzusa između država učesnica, predstavljaće teme za dijalog na ovogodišnjem Ministarskom savjetu koji će biti održan u Stokholmu. Crnogorsku delegaciju na sjednici savjeta predvodiće šef diplomatije Đorđe Radulović. 

Vlada je usvojila platformu za učešće delegacije, u kojoj se navodi da će u sklopu Ministarskog savjeta biti održana ministarska radna večera, 1. decembra, na kojoj će biti raspravljano o ključnim aspektima funkcionisanja Organizacije.

"Poput unaprijeđenja rada i funkcionisanja OEBS-a kao platforme za rješavanje konflikata, postizanja konsenzusa i pospješivanja efikasnog procesa donošenja odluka, te pružanja podrške sveobuhvatnom konceptu bezbjednosti i sprovođenju zajedničkih obaveza", piše u tekstu platforme.

U okviru Ministarskog savjeta biće upriličen i ministarski radni ručak tokom kojeg će u fokusu interesovanja biti razvoj situacije u Avganistanu i uticaji humanitarne i ekonomske krize na OEBS-ov region, s posebnim osvrtom na dešavanja u Centralnoj Aziji. Događaju će prisustvovati i visoki predstavnici drugih međunarodnih organizacija kako bi se tema Avganistana pokrila iz različitih aspekata i mandata.

"Saradnja i jačanje odnosa sa međunarodnim organizacijama je jedan od spoljno-političkih prioriteta Crne Gore. U tom kontekstu, OEBS ima izuzetno značajnu ulogu i mjesto. Saradnja Crne Gore sa OEBS-om, ali i sa Misijom u Podgorici, uzima se kao primjer konstruktivnog i otvorenog odnosa između države domaćina i OEBS-a. Delegacija Crne Gore na Ministarskom savjetu daće svoj doprinos u raspravama i donošenju odluka o aktuelnim izazovima sa kojima se Organizacija i njene učesnice suočavaju. Učešće na Ministarskom savjetu OEBS-a poslužiće kao prilika za valorizaciju reformskih ostvarenja na putu evropskih integracija", navedeno je u tekstu platform.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније