Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

I. Pejović [ RTCG Portal ]

17. 01. 2022. 12:10   >>  13:46 83

ABAZOVIĆ

Nudimo manjinsku vladu, ali bez DPS-a i DF-a

Lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da koalicija Crno na bijelo nudi stvaranje manjinske vlade, što je, kako je istakao, jedno od mogućih rješenja krize vlasti. Ponudu za podršku manjinskoj vladi uputiće 81 poslaniku, kaže Abazović, i poručuje da u njoj ne bi bilo mjesta za DPS i DF. Ako se on bude pitao, kako je rekao, u novoj vladi biće mjesta za neke ministre iz aktuelne vlade.

On je na pres konferenciji koalicije Crno na bijelo rekao da nude model za koji smatraju da je moguće rješenje političke krize: "Mi nudimo da mi stvorimo manjinsku vladu, da je podrže svi, ponuđena će biti 81 poslaniku u parlamentu, sa željom da konsenzus bude što širi i da bude na nivou najmanje 49 poslanika".

Ponavlja da se DPS neće vratiti na vlast, te da je cilj da se odblokira put ka Evropskoj uniji.

Abazović je saopštio i da međunarodni partneri traže stabilnost, koju bi trebalo da postignu unutrašnje snage u zemlji.

Tvrdi i da strani partneri niti stvaraju, niti ruše Vladu Crne Gore.

On je rekao i da je aktuelna Vlada uradila i neke dobre stvari, podsjećajući da je URA maksimalno podržavala izvršnu vlast i bili najjači stub na koji se vlada oslanja.

I izbori otvorena opcija

"Ako neko ima rješenje koje je održivo, tu smo da ga čujemo", rekao je Abazović, navodeći da je njihov koncept jasan.

"Ako niko nema svoj predlog, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se naš tiče neka vlada funkcioniše do 2024. godine", poručio je Abazović. 

Ističe i da izbori ostaju kao otvorena opcija, te da se mandat vrati građanima. Ako svoje ideje ne mogu ostvariti iz vlasti, kako je rekao, nije problem ni da odu i za njih se bore iz opozicije.

Volio bi, kako je rekao, da manjinsku vladu podrži i SNP, ističući kako je u prethodnom periodu najviše komunicirao sa liderom te stranke Vladimirom Jokovićem.

Govoreći o tome ko može, a ko ne u manjinsku vladu, Abazović je rekao da bi prioritet imali potpisnici Memoranduma: "Logično je da za DPS i DF ne bi bilo mjesta u manjinskoj vladi".

"Navijam da nas podrže DPS i DF. To sam i tražio od DF-a. Bilo bi fenomenalno da nas podrže DPS i DF", kazao je Abazović, navodeći da nije siguran da je to realno.

Kaže da nema ništa protiv Demokrata i Demosa po pitanju učešća u manjinskoj vladi: "Skup partija centra bi bilo dobro da pronađe minimalni zajednički jezik".

Pavićević: Na pragu smo stvaranje vlade nacionalnog pomirenja

Predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević rekao je da su na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja, što znači da "razlike moramo ostaviti u domenu naše privatnosti".

"Ovo nije ni protiv koga, ovo je protiv nazadnih ideologija podjela. Moramo da otvorimo dijalog, da počnemo da pričamo i da se doživljavamo kao svoji", istakao je Pavićević.

Istakao je da su 30. avgusta uspjeli da razmontiraju sistem partitokratije, te da je u pitanju bila prva promjena vlasti na regularnim izborima.

"Tadašnja euforija je bila takva da ni mi nijesmo mogli da joj odolimo. Znali smo da je pred nama težak period, pravi period tranzicije", rekao je Pavićević.

Ekspertska vlada, kako je ocijenio, nije realizovala ono što su bila očekivanja, te da koalicija Crno na bijelo takvoj stagnaciji ne može davati zeleno svjetlo.

Rekao je da se nakon više od 13 mjeseci poslije izbora može reći da je kvalitet tranzicije na lošem nivou.

"Odlučili smo se na potez koji nije nimalo lak, koji nije ishitren i koji je prošao analilzu", rekao je Pavićević, navodeći da je loša situacija i u parlamentu, i u Vladi, ali i u sudskoj vlasti.

Kad je u pitanju crnogorska skupština, Pavićević je rekao da je prisutna konfuzija, antagonizam i neproduktivnost: "Taj parlament podržava izvršnu vlast u rasponu od jednog do 15 poslanika. To je za savremenu demokratiju neprihvatljiva teza i sa tim ne možemo dalje da funkcionišemo".

Da priđu sve građanske opcije

"Vlada funkcioniše sama za sebe, ona ima stavove koje ona sama sprovodi", rekao je Pavićević, uz ocjenu da se mora tražiti model kako da se iz svega ovoga izađe.

On je pozvao sve građanske opcije da priđu i akumuliraju snagu i energiju kako bi zauzeli što više crnogorskog političkog prostora, te da se ostavi manje prostora za ekstreme: "Njima je mjesto na marginama. Ekstremi nas ne vode nigdje i vraćaju nas tamo gdje smo nekad bili".

Crna Gora, kako je rekao, za 13 i po mjeseci nije izašla iz podjela: "Nastavi li se na ovaj način, mi srljamo u segregaciju određenih grupa, nacionalnih kolektiviteta. Zar se toga nijesmo nagledali? Svi koji smatraju da ovo mora da bude nacionalna država - griješe".

Пратите нас на

Коментари83

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније