Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj/R.B. ]

19. 01. 2022. 14:08   >>  16:32 73

INICIJATIVA

URA i opozicija traže glasanje o nepovjerenju Vladi

Poslanici Građanskog pokreta URA i opozicionih partija inicirali su danas glasanje o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. Kako se navodi u inicijativi, koju je potpisao 31 poslanik, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi provjeri podrška u Parlamentu.

Inicijativa je objavljena na sajtu Skupštine Crne Gore.

Popisnici su poslanici koalicije "Crno na bijelo" Miloš Konatar, Srđan Pavićević, Božena Jelušić i Suada Zoronjić, iz Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Habić, Amer Samilović i Ervin Ibrahimović, Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu iz albanskih stranaka, poslanici DPS-a Danijel Živković, Aleksandra Vuković, Jevto Eraković, Nikola Raković, Dragica Sekulić, Marta Šćepanović, Vesna Pavićević, Miloš Nikolić, Nikola Janović, Daliborka Pejović, Branko Čavor , Suzana Pribilović, Abaz Dizdarević, Jovanka Lalićić, Andrija Nikolić i Lidija Kljajić, iz Liberalne partije Andrija Popović, poslanici Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša iz SD-a, kao i Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a .

Kako se navodi, razlozi da se glasa o provjeri povjerenja Vladi su: 

• da su na Petoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore 29.12.2021. godine izglasane Interpelacije ministru vanjskih poslova, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta čime je postalo jasno da pomenuta tri ministra nemaju podršku parlamentarne većine;

• da je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po Interpelacijama za smjenu tri ministra čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao sastav 42. Vlade Crne Gore;

• da je na Četvrtoj sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2021. godini, 17.06.2021. godine smijenjen ministar pravde i Ijudskih i manjinskih prava, a da do danas predsjednik Vlade nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u ključnim pogljavljima 23 i 24 a koja su najvažnija za napredak na putu ka članstvu u Evropsku uniju u oblasti vladavine prava.

• da je predsjednik Vlade svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji. Ovakvo stanje dovelo je do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika pariamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri. Sve ovo dovelo je u pitanje efikasan rad Parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

• da su politička kriza, neadekvatna saradanja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa zakonskom regulativom Evropske unije, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija što se odrazilo na ocjene u godišnjem izvještaju Evropske komisije vezanom za proces napretka Crne Gore u evropskim integracijama

URA: Test koncepta manjinske vlade

"Građanski pokret URA neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU i već danas je u skupštinsku proceduru uputila inicijativu na osnovu koje će se vidjeti da li aktuelna Vlada ima podršku većine poslanika, saopšteno je ranije danas iz URE.

Ovo je prije svega i test da li koncept manjinske vlade koju su, kako kažu, predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu.

 “Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje povjerenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora riješiti”, navodi se u saopštenju. 

Interpelacijom ministara, kako navode, u stvari se i pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog URE.

“ Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nijesu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo“, kažu iz URE.

 Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, ponudili su koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima.

“I nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome odnijeti odgovorno i podržati takav koncept”, zaključili su iz te partije.

Inicijativa je uslijedila nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front.

Podsjetimo, inicijativa je validna ako je potpiše 27 poslanika.

Пратите нас на

Коментари73

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније