Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Mina ]

20. 01. 2022. 22:34   >>  22:37 6

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

"Manjinska vlada nije dogovorena"

Manjinska vlada nije dogovorena, već je to model koji je ponuđen svima, kao rješenje za izlazak iz krize, kazala je politička direktorica Građanskog pokreta URA, Ana Novaković Đurović.

Ona je, u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, rekla da nije bilo razgovora o potencijalnim personalnim rješenjima u manjinskoj vladi.

"Ponudili smo platformu i rekli šta su ključni zadaci tog modela, a ako on ne uspije, ići će se na izbore", navela je Novaković Đurović.

Ona je istakla da bi zakon o porijeklu imovine bio prva tačka te vlade, i da to treba da znaju svi koji bi da je podrže, prenosi portal Vijesti.

Novaković Đurović je ponovila da taj model ne vraća Demokratsku partiju socijalista (DPS) na vlast.

Na pitanje da li su razgovarali sa DPS-om i Demokratskim frontom (DF), Novaković Đurović je odgovorila da su mnogo intenzivniji u komunikaciji sa partijama sa kojima su potpisali Memorandum o saradnji, kao i da su umjesto optužbi očekivali stav o ponuđenom modelu.

Ona je kazala da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, sa pozicije koju obavlja u formalnoj komunikaciji sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

"Vjerovatno se u različitim razgovorima pričalo i o političkoj situaciji u Crnoj Gori, ali manjinska vlada nije dogovorena", navela je Novaković Đurović.

Ona je rekla da je URA spremna i za eventualne vanredne izbore.

Novaković Đurović je, povodom optužbi poslanika Demokrata Moma Koprivice za korupciju, rekla da očekuje da on sa dokazima ode u Tužilaštvo.

"Sve drugo govori da ste neozbiljan političar i da sijete netrpeljivost", navela je Novaković Đurović.

To je, kako je rekla, potpuno ista matrica koju je koristio DPS u nedostatku argumenata.

Ona je naglasila da je glavni cilj inicijative za formiranje manjinske vlade usvajanje zakona koji će omogućiti funkcionisanje institucija.

Novaković Đurović je kazala da je inicijativa Vlade za skraćenje mandata parlamentu političko neprihvatanje realnosti od premijera Zdravka Krivokapića, koji nije prihvatio ono što je njegova obaveza kao prvog čovjeka u državi, da dođe u parlament i ispita da li njegova Vlada ima podršku.

Ona je upitala da li je izborna volja građana bila da manjinske partije nijesu dio vlasti i da se osjećaju izolovanim.

Funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević rekao je da je tvrdnja Krivokapića da nekoliko poslanika te partije neće glasati za smjenu Vlade krivično djelo.

"Poslanik ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Odakle on zna ako neko nije prisluškivao", kazao je Lalošević.

On je rekao da je Vlada objektivno pala i bez pitanja povjerenja.

Lalošević je naveo da nije dogovorena manjinska vlada i poručio da SNP nije nikoga izdao.

On je kazao da su partijski organi ti koji će se izjasniti da li su za izbore, tehničku ili manjinsku vladu.

Lalošević je rekao da manjinska vlada, ako ta ideja zaživi, treba da potencira mir, prosperitet i deblokadu institucija.

Koprivica je rekao da je na sceni politička korupcija, “sa ciljem da se ka organizovanim kriminalnim grupama preusmjeri novac opredijeljen za građane”.

"Ako neko očekuje da će Branimir Gvozdenović, Petar Ivanović i DPS glasati za kandidate za vrhovnog državnog tužioca koji će ispitati njihove prljave poslove, taj ili živi u zabludi ili je uzeo 21 milion", kazao je Koprivica.

On je naveo da su tvrdnje da se DPS neće vratiti na vlast "sijanje manipulacija".

"Ako vam vladu podržava jedna partija, ne možete onda usvajati zakone koje oni ne podržavaju", dodao je Koprivica.

On je rekao da nemaju ništa sa politikom "retrogradnih, nacionalističkih subjekata".

"Oni i danas ćute. Zašto? Da li možda iza svega stoji jedan centar moći izvan Crne Gore, konkretno, diktator u Beogradu, pa oni ćute", pitao je Koprivica.

On je rekao da izlaz vide u skraćenju mandata Skupštini, da se u njoj ne bi desila politička korupcija.

Lider Force Genci Nimanbegu rekao je da nijesu razgovarali o tome ko bi mogao biti potencijalni premijer u manjinskoj vladi.

On je istakao da su kod potpisivanja Memoranduma o saradnji napravili grešku, jer nije bilo predstavnika Hrvatske građanske inicijative, i da se oni tu moraju naći.

Nimanbegu je rekao da Crnoj Gori fali dijalog između vlasti i opozicije, a da su aktuelne inicijative posljedica toga.

On je rekao da je inicijativa "predsjednika Vlade pred smjenom" neustavna.

"Da li će biti kvoruma ili ne, to neće dobiti podršku većine poslanika", naveo je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније