Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

22. 01. 2022. 11:52 >> 13:46
11

PARTIJE I NVO

Neprihvatljiv šovinizam i rasizam prema Abazoviću

Pojedine partije i nevladine organizacije osudile su sinoćne uvrede upućene potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću na protestu ispred Radio Televizije Crne Gore.

Šovinizam i rasizam iskazan sinoć prema potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i prema albanskom narodu ne može biti prihvatljiv u današnjoj Crnoj Gori, napisala je na Tviteru predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Lola.

“Govoru mržnje iz 90-ih ne smije biti mjesta, ako želimo sigurnu budućnost za sve nas, bez obzira na etničku, političku ili bilo koju drugu pripadnost”, kazala je ona.

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje uvrede kojima je sinoć ispred zgrade RTCG bio izložen potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

“Pozivamo građane Crne Gore na smirenost i trezvenost i da ne padaju pod uticaj pojedinih političkih subjekata čiji je jedini cilj očuvanje sopstvenih fotelja i pozicija. Koliko god se razlikovali, moramo čuvati dostojanstvo i integritet jedni drugima i ne dozvoliti da nas političke razlike odvedu preko granice ukusa i elementarne pristojnosti”, saopšteno je iz SNP-a.

Eskalacija šovinizma prema potpredsjedniku Vlade Abazoviću neprihvatljiva je i oštro je osuđuje i Liberalna partija, navodi se u njihovom saopštenju.

“Sinoćnja dešavanja ispred Vlade pokazala su do čega vode vaši pokušaji radikalizacije građana koje koristite kao živi štiti i čije namjere zloupotrebljavate. Niko ko želi dobra Crnoj Gori neće nastaviti tim putem srljanja, sijanja smutnje i nereda među ljudima. Duh mržnje ne smije se pustiti iz boce, jer su svima sjećanja još uvijek svježa kakvo zlo i razaranja nam je donijela takva politika”, kazali su iz LP-a .

Apelovali suna sve političke aktere, naročito na vladajuće partije i Vladu Crne Gore, da daju svoj doprinos političkoj stabilnosti i pokažu političko dostojanstvo.

“Crna Gora bilježi još jedan fenomen neviđen u demokratskom svijetu, da Vlada organizuje demonstracije podrške samoj sebi, nakon što je gotovo kompletna parlamentarna većina te vlasti dugo vremena bojkotovala Skupštinu u kojoj ima većinu što je takođe svojevrsni fenomen”, kazali su iz Liberalne i poručili da je neodogovorno i nečasno zloupotrebljavati i koristiti građane Crne Gore kao živi štit u odbrani sopstvenih interesa i fotelja.

Iz Centra za građansko obrazovanje je saopšteno da se od javnih funkcionera i političara očekuje da argumentovano i primarno kroz institucije vode svoje političke bitke i zastupaju svoje politike i da ni na koji način ne zloupotrebljavaju javne resurse zarad partikularnih interesa.

“Političke razlike ne mogu i ne smiju biti razlog da iko bude vrijeđan na nacionalnoj osnovi i prema ovom jasan otklon moraju imati svi kojima je na srcu građanski koncept države Crne Gore.

CGO apeluje na građane i građanke da svoj stav oko komplikovane političke situacije u zemlji izražavaju na demokratski način. Posebnu odgovornost za format i sadržaj protesnih okupljanja imaju političari i javni funkcioneri koji ih podržavaju ili učestvuju na njima.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније