Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

24. 01. 2022. 20:05 >> 21:30
1

MARIĆ

Utvrđivati individualnu odgovornosti u tužilaštvu

Na Tužilačkom savjetu je velika odgovornost da napravi diskontinuitet sa prethodnom praksom i da se počne utvrđivati individualna odgovornost u državnom tužilaštvu, kazao je u emisiji “Naglas” na TVCG, član Tužilačkog savjeta i državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić. Odgovornost tužilaca je, kako kaže, potrebno utvrđivati u zakonom propisanim procedurama i postupcima. "Ja vjerujem u mogućnost reforme", kazao je Marić i dodao da prepoznaje i tužioce koji imaju integritet.

Marić je objasnio šta će se dešavati u nastavku konstitutivne sjednice TS 5. februara, kada bude biran v.d. VDT-a.

“(Dražen) Burić koji je sada v.d. VDT-a on će napustiti sjednicu i konstatovaćemo mu prestanak mandata. Odmah zatim izabraćemo v.d. VDT-a”, kazao je Marić i dodao da je konstitutivna sjednica još uvijek traje i biće okončana 5. februara.

On kaže da odlaganje sjednice ništa ne bi promijenilo, te da je mnogo vremena potrošeno.

“Mi smo ovaj Tužilački savjet mogli da imamo prije godinu dana”, kazao je Marić i dodao da članovi savjeta nemaju odgovornost u tom dijelu.

Muk: Javni poziv dobra i ispravna odluka

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk podsjetio je da je aktuelni v.d. VDT-a za danas zakazao sjednicu.

“On se odlučio da za ovaj krajnji rok zakaže sjednicu i u tom smislu mi nismo mogli na utičemo na datum održavanja sjednice”, naveo je Muk.

Podsjetio je da danas raspisan javni poziv za v.d. VDT-a.

“Mislim da smo donijeli dobru i ispravnu odluku, koja povećava transparentnost postupka i daje dobru nadu da ćemo imati proces koji zasnovan na konkurenciji i nadamo se da će ta konkurencija i transparentnost omogućiti da se svi oni koji sebe vide na tom mjestu, a koji ispunjavaju uslove, da će priložiti prijave u narednih pet dana”, kazao je Muk.

Alternativa je bila, kako kaže, da su danas članovi TS došli sa nekim imenima.

“Meni to nije bilo blisko i moglo bi da otvori pitanje prethodnih lobiranja ili uticaja moći”, naveo je Muk i dodao da imaju dobru volju da proces učine kvalitetnim.

Advokat Veselin Radulović kaže da je raspisan konkurs za v.d. VDT-a, a da prethodno Skupština Crne Gore nije se izjasnila o predlogu za izbor VDT-a.

“Ako postoji zvanično upućen predlog Skupštini, Skupština mora o njemu da se izasni prije nego što se uđe u postupak izbora v.d.”, kazao je Radulović.

Smatra i da je konkurs za v.d. VDT-a bolji put, ali kako dodaje postoji i problem u propisima, za šta nijesu krivi članovi TS.

“Taj postupak nije nigdje propisan, nije propisano koji su uslovi, kako se raspisuje konkurs”, kazao je Radulović.

Muk je odgovorio da o imenovanju VDT-a u Skupštini, treba da razmišlja Parlament.

“Ovaj proces koji mi sprovodimo u TS ne treba da zavisi od procesa u Skupštini”, naveo je Muk.

Marić je kazao da je riječ o dva paralelna procesa i da bi bili najsrećniji da Skupština izabere VDT-a u punom mandatu.

Radulović: Izbor tužiteljke Ivanović loša poruka

Advokat Veselin Radulović kaže i da je današnjim izborom tužiteljke Đurđine Ivanović za zamjenicu predsjednika Tužilačkog savjeta poslata loša poruka.

“TS je izabrao osobu koja je rukovodila Specijalnim tužilaštvom i to u predmetima koji su najviše sporni, sa aspekta zakonitosti postupanja tužilaštva. Tako su ocijenjeni i od međunarodne stručne javnosti. Ta gospođa je bila na čelu SDT-a kada su podizane čuvene optužnice protiv Šarića, Kalića svi znamo za manjkavosti tih optužnica tu su i optužnice za ratne zločine, za deportaciju...”, naveo je Radulović.

Član Tužilačkog savjeta i državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić kaže da zamjenik predsjednika TS ima tehničku funkciju.

“Čeka svojih pet minuta i biće zamjenik tih pet minuta, dok se izabere novi v.d. VDT-a”, kazao je Marić.

Blažić: Bolje da v.d. bude iz te institucije

Institut vršioca dužnosti u bilo kojoj instituciji je zakonima prilično jasno definisan, kaže prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije. Kaže da se v.d. po pravilu bira od ljudi iz organizacije.

Javni poziv za mjesto v.d. VDT-a jeste, kako navodi, dobro sa aspekta javnosti, ali i prilično opasno rješenje sa aspekta funkcionisanja.

“U principu v.d. stanje se uvijek pokriva iz tog organa”, kazao je Blažić.

On kaže i da izbor zamjenika predsjednika nije dobro da bude definisan poslovnikom, već je to pitanje potrebno definisati zakonom.

“Za mene kao građanina je važno da institucija funkcioniše, ako je moguće sa najkompetentnijim ljudima”, zaključio je Blažić.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније