Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

13. 02. 2022. 20:39 >> 20:45
8

CETINJE

Još nije jasno hoće li DPS i SDP postići dogovor

Vlast na Cetinju još nije dogovorena a rok za njeno konstituisanje izborom predsjednika Skupštine ističe sjutra, za kada je zakazana sjednica. Za sada nije jasno hoće li DPS i SDP postići dogovor, dok iz stranaka koje su u ranijem sazivu lokalnog parlamenta bile dio opozicije poručuju da podržavaju sve opcije u kojima nema Demokratske partije socijalista.

Kako je rekao Mirko Stanić iz SDP-a, dobili su jednu potpuno suprotnu ponudu od DPS-a putem Tvitera i medija samo par minuta prije početka zakazanog sastanka od koordinatora DPS za Cetinje. Navodi da je ta ponuda bila potpuno u suprotnosti sa onim što smo su oni kao kompromisno rješenje ponudili.

Koordinator Demokratske partije socijalista za Cetinje Ivan Vuković ponudio je SDP-u dvogodišnji "rotirajući" model za gradonačelnika Prijestonice i njegove zamjenike, te da funkcija predsjednika Skupštine pripadne DPS-u sve četiri godine. Upravo ovaj predlog je, izgleda, zakomplikovao situaciju.

Kako kaže Oskar Huter iz DPS-a, "ne znam šta može više od toga kada vam neko nešto traži a vi mu sve date, šta onda može dalje".

Stanić kaže da stvari stoje drugačije. On, između ostalog, kaže da "već dolazimo u cajtnot sa vremenom, odugovlačenje samih pregovora skoro 65 dana govori o tome da nije svačija želja bila da se dogovorimo"

Kako je rekao Petar Martinović iz URA, vrlo je specifična situacija i takva ponuda koja je data SDP-u putem Tvitera ne predstavlja samo uvredu za SDP nego za sve političke subjekte na Cetinju. 

Po ocjeni Danila Mrvaljevića iz Demokratske Crne Gore, i dalje je veoma mučno posmatrati da se poslije 30 godina najvažnije odluke donose u kabinetu gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Demokrate i URA ponavljau da su spremne su bezuslovno da podrže SDP i Staru gardu Liberalnog saveza u procesu formiranja vlasti.

Sjednica Skupštine Prijestonice zakazana je za sjutra u 17 časova kada i ističe rok za njeno konstituisanje izborom predsjednika. No, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako do toga sjutra ne dođe predsjednik države raspisuje nove izbore. Ako se, pak, izabere predsjednik Skupštine, nakon toga teče rok od 30 dana u kom treba da bude izabran gradonačelnik Prijestonice.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније