Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

14. 02. 2022. 08:03 >> 15:06
2

PERIĆ

"Političarima odgovara kriza jer bježe od odgovornosti"

Stanje zbunjivanja, razgovora, dogovora, smanjivanja transparentnosti, nepodnošenje odgovornosti je idealni ambijent za političku klasu da odlaže sa onim što bi bili njihovi rezultati, kazao je politički analitičar Srđan Perić. On je u Jutarnjem programu istakao da je legitimno preuzeti vlast, ali da se mora snositi odgovornost.

Perić je objasnio da političkim akterima ne odgovara brzo razrješenje krize. Smatra da bi najbolje bilo da građani vrše pritisak kako političari ne bi zbunjivali javnost i bježali od odgovornosti.

“Mi prisustvujemo jednom igrokazu u kom dobijamo zbunjujuće informacije koje otežavaju građanima da razumiju šta se dešava. Kada primijenite strategiju, stanite iza toga, završite to do kraja i podnesite odgovornost”, kaže Perić.

Smatra da je to važno iz više razloga.

“U trenutku kada nemate lociranu odgovornost imate širok manevarski prostor i mi sad prisustvujemo građenju što je moguće većeg manevarskog prostora za buduće korake koalicije koja treba da preume vlast u Crnoj Gori. Ali ono što nama manjka je preuzimanje kompletne odgovornosti za to. Ti ljudi upravljaju resursima svih nas i treba da je preuzmu”, kauao je on.

Ovo je, kako objašnjava, strategija koja znači manjinsku Vladu uz podršku DPS-a.

“Sve ostalo je nadogradnja te priče i ko može da se uklopi u taj koncept i to je cijela priča”, kazao je Perić.

On je naglasio da ne postoji spremnost da se u okviru postojeće većine, makar u tehničkom mandatu, da se pravi nova vlada.

“To treba reći zato što onda preuzimate punu odgovornost, jer će doći iduće iskušenje. Kao na primjer Evropa sad”, kazao je on .

“Ako želite da preuzmete vlast, to je legitimno, ali preuzmite odgovornost”, kazao je on.

Naglašava da je važno uspostaviti sistem, jer sa ovakvim sistemom koja god stranka bilo šta radila dolazimo na isto.

Objašnjava da je DPS iz izolovane pozicije došao do toga da će od njega zavisiti budući procesi zu Crnoj Gori.

“To su glasovi za izbor Vlade, određena zakonska rješenja. Oni i dalje imaju manevar da možda nešto glasaju, da amandmanski djeluju, to ih stavlja u poziciju koja je bolja za njih. Koliko je realno d vi očekujete da imate ultra zaoštrenu scenu, u kojoj imate čak i proteste, u kojoj imate najavu blokade Crne Gore, da vi od njih tražite da kada vam DPS nešto ne podrrži, da to urade oni", pita Perić. 

Smatra da treba otvoreno saopštavati šta su namjere i šta žele da sprovedu.

“U politici se dešavaju promjene, što je u ovom slučaju definitivno bilo, ali treba da vidimo šta će nova vlada da radi, da li će očistiti biračke spiskove, da li će biti pokrenuta privreda. Ako ste bili u političkoj blokadi treba da kažete da će sada krenuti konkretni rezultati”, istakao je politički anlitičar.

Dodao je da je bavljenje turizmom i odblokiranje evropskog puta redovni posao vlade.

Kaže da su realistične pretpostavke da će mandatar biti iz koalicije Crno na bijelo.

“Mislim da on ima intelektualne i obrazovne kapacitete za to, kako će se snaći u organizacionom momentu, to ćemo da vidimo. Oni treba da preuzmu odgovornost jer je to njihova ideja. Vidjećemo da li će se desiti podrška pet poslanika SNP-a.  Moguće da će biti organizovani nestranački kandidati, ali opet kažem taj odabir je odgovornost subjekta koji je pokrenuo proces”, objašnjava analitičar.

Na Cetinju borba za fotelje

Kada je riječ o Cetinju smatra neće doći do dogovora između DPS-a i SDP-a iako su ideološke razlike u tom gradu minimalne.

“Jer imamo borbu za pozicije na uštrb građana”, kaže Perić.

Po njegovom mišljenju treba ubrzati taj proces.

“SDP-u se otvorila opcija da rezonnuje na najrazličitije načine. Vjerujem da je sasvim legitimna ta opcija. Ako mene pitate mislim da bi bila interesantnija za demokratske procese”, kazao je on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније