Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

TVCG [ R.B. ]

20. 04. 2022. 10:03   >>  22:27 17

PODNIO OSTAVKU

Bulajić: Nijesam mogao da spriječim ustavni puč

Strahinja Bulajić podnio je ostavku na pozicije potpredsjednika i poslanika u Skupštini Crne Gore. On je nakon toga kazao da nije mogao da spriječi ustavni puč i da zaštiti izbornu volju građana iz avgusta 2020. Sada je već, bar se nadam, svima jasno da je razlog tome i što se ovdje ne radi tek samo o pukoj unutar političkoj borbi, ovdje se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju, kazao je Bulajić.

On je kazao da je dobio zahtjev za sazivanje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Taj zahtjev je potpisan od strane šefova klubova poslanika - Miloš Konatar u ime kluba Crno na bijelo, Danijel Živković - klub DPS-LP, Dragan Ivanović u ime kluba Socijalističke narodne partije, Raško Konjević, u ime kluba SDP - albanska koalicija Jednoglasno i Kenana Strujić Harbić - u ime kluba Bošnjačke stranke, što znači da se ovim potpisima potvrđuje formiranje nove skupštinske većine od najmanje 46 poslanika", kazao je Bulajić.

Dodaje da je očigledno da je ova skupštinska većina suprotna iskazanoj izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima.

"Prekomponovanjem skupštinske većine, na ovaj način, stvoren je ustavno-pravni presedan koji će vremenom, bojim se, postati pravilo", kazao je Bulajić.

On tvrdi da je na dužnosti v.d. predsjednika Skupštine, zajedno sa kolegama iz kluba poslanika DF-a, u domenu svojih mogućnosti, zastupao i štitio izbornu narodnu volju saopštenu 30.08.2020.

"Na žalost u tome nije uspio. Sada je već, bar se nadam, svima jasno da je razlog tome i što se ovdje ne radi tek samo o pukoj unutar političkoj borbi. Ovdje se radi o jakom i veoma naglašenom stranom uticaju. Tu mislim i na veliku krizu u istočnoj Evropi i uticaju NATO alijanse kao nezaobilaznog faktora i inspiratora svih značajnijih kriza u svijetu, pa i kod nas", kazao je Bulajić.

Svjedoci smo, kaže Bulajić, gotovo dvomjesečnih pritisaka na njega, zbog kako je kazao, navodnog nezakazivanja prve sjednice proljećnog zasijedanja Skupštine, a na kojoj je po sili Poslovnika morala da se nađe tačka – izbor predsjednika Skupštine.

"Ovim zahtjevom, sada je to svakome potpuno jasno, sami priznaju da su tek danas valjda završili njihove dogovore i da su dva mjeseca jalovih pregovora o prekrajanju izborne volje pokušavali da zataškaju napadima na mene. Vjerujem da je svakome jasno da do danas, a na to sam i ranije ukazivao, nije ni postojala istinska i iskrena inicijativa za zakazivanje sjednice u ovom redovnom zasijedanju. Uz put da primijetim nešto što nije vrijedno komentara, a to je navodno zalaganje za posebnu sjednicu Skupštine sa premijerskim satom i poslaničkim pitanjima, gdje bi valjda postavljali pitanja Vladi, kojoj su isti oni izglasali nepovjerenje, odnosno, odlazećem premijeru kome u decembru prošle godine, dok je imao puni kapacitet, nijesu htjeli da postave niti jedno pitanje. Isto tako, ne zavređuje posebno komentarisanje navodna briga o ekonomskom stanju Crne Gore i njenih građana od političkih partija koje su do nedavno ekonomski urušavale Crnu Goru, nekažnjeno krčmili njene resurse, lično se bogatili, zloupotrebljavali položaj, poručujući da bi navodno jednim plenarnim zasijedanjem riješili sve nedaće njihove ukupne vladavine, krize u Ukrajini i, moram reći, ne baš dobrog projekta odlazeće Vlade, a koji se zove 'Evropa sad'", kazao je Bulajić.

On u obraćanju javnosti nakon podnošenja ostavki na mjesto poslanika i v.d. predsjednika Skupštine Crne Gore poručuje da je sve što je novouspostavljena parlamentarna većina uradila u protekla dva mjeseca, uključujući, kako je kazao, i pokušaje da ga dezavuišu kao političara, ali i kao čovjeka, predstavljalo dezavuisanje sistema i ustavno-pravnog poretka, sa jednim i krajnjim ciljem, da se na vanustavan način i bez izbora poraženi subjekti na parlamentarnim izborima vrate na vlast.

"Naum su ostvarili i zbog, meni nerazumljivog, odustajanja od izvornih izbornih principa određenih političkih subjekata sa izborne liste 'Za budućnost Crne Gore'. S druge strane, drugi dio skupštinske većine, po mom sudu, prosto nije htio, ili nije bio spreman, ili prosto nije bilo želje za konkretnim dogovorom, ili za konkretnim zajedničkim aktivnostima. Iskreno, veoma žalim zbog svega toga", kazao je Bulajić.

Ističe da je zastupao i štitio izbornu narodnu volju potpuno u skladu sa slovom Ustava i zakona, ali i sa svojom savješću.

"Ali je i istina da nijesam mogao da spriječim ono što mi se dešavalo pred očima, ali i pred očima čitave javnosti. Možda se neko i neće složiti sa mnom, ja to nazivam - ustavni puč. Mislim da je stvar samo u tome, ko to hoće i želi da vidi – vidjeće, ali je izgleda neuporedivo lakše samo okrenuti glavu, po pravilu - zbog nekog sitnog interesa. Formiranjem nove skupštinske većine, ponavljam – brutalno je zgažen član 2 Ustava. To je i jedan od razloga kada može mirne savjesti da se kaže – bavljenje politikom u Crnoj Gori postalo je besmisleno. Ako je krajnji cilj projekta, a očigledno jeste - uvođenje besmisla u politički život crnogorskog društva, za sada su uspjeli, kako zainteresovani domaći politički subjekti, tako i tzv. međunarodna zajednica", kazao je Bulajić.

On podsjeća da je ranije saopštio da će sjednicu Skupštine odmah zakazati, ukoliko se dogovor o formiranju nove Vlade postigne u okviru postojeće skupštinske većine, ili, ako to izostane, ukoliko se postigne dogovor o tzv. tehničkoj Vladi, koja bi imala ograničeno trajanje, koja bi imala jasno precizirane zadatake i koja bi utvrdila i jasno definisala datum vanrednih izbora, što bi bilo čisto, ali i pošteno rješenje u ovoj situaciji.

Na žalost, kako dododaje, očigledno je da nije ispunjeno ništa od očekovanog, što bi bar ukazalo da je skupštinska većina ipak proizvod izborne volje.

"Naprotiv, ovim je i definitivno srušena postojeća skupštinska većina i to predstavlja udžbenički primjer prekrajanja izborne volje birača. Iz tog razloga, ostaću dosledan do sada više puta saopštenom stavu i neću uvažiti zahtjev koji bi se odnosio na zakazivanje sjednice Skupštine, ali ni Kolegijuma predsjednika", kazao je Bulajić.

Imajući sve ovo u vidu, navodi da je odlučio da podnese ostavke.

"Odlučio sam da saglasno čl. 23 Poslovnika o radu Skupštine, a zbog činjenice da nijesam uspio da odbranim izbornu narodnu volju i sve ono što definiše član 2 Ustava, podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore 27. Saziva. Saglasno članu 61 Poslovnika o radu Skupštine i članu 87, tačka 1 Ustava, zbog ličnih razloga, podnosim ostavku na mjesto poslanika 27. Saziva i vraćam poslanički mandat Novoj srpskoj demokratiji, odnosno koaliciji Demokratski front", kazao je Bulajić.

Na kraju, on se zahvalio na bezuslovnoj podršci svim , kako je kazao "dobronamjernim i svim onim koji su od početka znali o čemu se zapravo radilo svih ovih dana".

Ostavka Bulajića objavljena je na sajtu Skupštine

Podsjetimo, Bulajić je pokrivao tu funkciju nakon smjene predsjednika Parlamenta Alekse Bečića.

Bulajić, istaknuti funkcioner Demokratskog fronta, odbio je konkretno početkom marta da zakaže sjednicu na kojoj je, na zahtjev opozicije i pokreta URA, trebalo da se raspravlja o izboru novog šefa parlamenta.

Obrazložio je to tvrdnjom da "Imajući u vidu izraženu složenost situacije u Crnoj Gori i ogromne izazove miru, stabilnosti i bezbjednosti građana i zemlje, neće zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, zbog toga što se nijesu stekli politički uslovi.

Bulajić je tada naveo da “ne želi da svojom odlukom da i najmanji doprinos ugrožavanju temeljnih demokratskih vrijednosti i principa, ustavnog poretka, posebno člana 2, stav 3 Ustava Crne Gore, kojim je definisano da ne postoji mogućnost uspostavljanja, niti priznavanja vlasti, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana”.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније