Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Jelena Otašević [ TVCG ]

15. 05. 2022. 07:22   >>  07:21

VILSON ZA TVCG

"Lideri EU da ubrzaju proces integracija zbog rata u Ukrajini"

Rat u Ukrajini trebalo da bude poziv za buđenje liderima Evropske unije (EU) da ubrzaju proces evropskih integracija regiona, smatra predsjednik američke Nacionalne zadužbine za demokratiju Dejmon Vilson.

Komentarišući trenutna dešavanja u našoj zemlji, Vilson je za TVCG kazao da su ona odlika zdravog demokratskog razvoja.

Političke promjene i turbulencije u Crnoj Gori, sastavni su dio demokratskog razvoja jedne države, naročito tranzicione, kaže Vilson.

Taj NVO pomaže društvima koja prolaze kroz bolan period demokratskog uspinjanja, sa fokusom na zemlje regiona.

Naš sagovornik, koji je u vrijeme pridruživanje Crne Gore NATO-u, vršio funkciju drugog čovjeka Atlanstkog savjeta, sumira period od nekoliko godina unazad, do danas.

"Crna Gora je do sada prošla kroz jedan veoma uspješan tranzicioni period. Tokom boravka u vašoj zemlji, sreo sam se sa predsjednikom i premijerom. Ovo što se trenutno dešava je zdrav demokratski razvoj. To je važno za Crnu Goru, da bude zdravo društvo u NATO savezu, i da ima jaku osnovu da se pridruži EU", rekao je Vilson.

Vilson je upoznat sa najnovijim dešavanjima, u borbi protiv korupcije. Razgovarao je o vladavini prava sa najvišim zvančnicima. A kroz susrete sa predstavnicima društva, zaključuje da je narod željan pravde.

"Nije bilo puno rezultata u prošlosti Međutim, čujem da postoji nada da se okreće nova stranica pravde u ovoj zemlji. Vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je nešto najvažnije. Bitno je da država pokaže da ima moć da se izbori sa tim pošastima, kao i da sudski sistem sprovodi fer postupke", dodao je Vilson.

Te demokratske procese, za bolju budućnost mladih, obećao je premijer učesnicima Samita mladih, koji je Abazović otvorio u Podgorici, zajedno sa Vilsonom i predstavnicom EU, Oanom Kristinomn Popom.

"Mladi žele pravdu, žele bolje mogućnosti za građenje svoje budućnosti, ali i da se rasvijetle kriminalna djela iz prošloti", ocijenio je Vilson.

A kako se ružne lekcije iz prošlosti, ne bi ponavljale, Vilson kaže da se moraju ubrzati evropske integracije regiona.

Ukoliko to ne shvate zapadni lideri, biće to, kaže, greška, koja sa sobom nosi ozbiljne posljedice po bezbjednost regiona.

Rat u Ukrajini je, zaključuje naš sagovornik iz Vašingtona, poziv za buđenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније