Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/N1 [ I. P. ]

19. 05. 2022. 13:50 >> 14:10
10

ABAZOVIĆ SAOPŠTIO

Vjerujem u skoriji susret i sa zvaničnicima Srbije

Premijer Dritan Abazović rekao je kako vjeruje da će se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije, navodeći da sa crnogorske strane neće biti probema. Da bi odnosi bili dobri i kvalitetni kakve svi želimo, kako je rekao, "potrebno je dvoje".

On je u razgovoru za N1 kazao kako ne misli da su odnosi Srbije i Crne Gore među najgorima u istoriji dvije zemlje.

"Ne bih ja rekao da su najgori. Rekao bih da ih moramo izdići na viši nivo. Daćemo sve od sebe, pokušaćemo. Vjerujem da ću se uskoro sresti i sa zvaničnicima Srbije. Sa naše strane neće biti probema. Da bi odnosi bli dobri i kvalitetni kakve svi želimo, potrebno je dvoje", rekao je Abazović.

Smatra kako nas sebična politika i poltika neprijateljstva "neće povesti nigdje".

Logično da prvo ode u Brisel

"Niti mislim da je to nešto što je produktivno. Naprotiv, želja mi je da cijeli Balkan šalje bolje signale. Nema zemlje osim Srbije i Crne Gore, u smislu boljih zemalja, koje mogu da demonstriraju da mogu zajedno da pošalju jedan pozitivan signal", uvjeren je Abazović.

Smatra logičnim da njegova prva zvanična posjeta bude Briselu: "Nakon toga, već je nekoliko posjeta zakazano unaprijed i nekoliko zajedničkih sastanaka. Nijesam formalista oko toga. Vrata zvaničnicima Srbije su otvorena, njima je poziv takođe otvoren u svakom trenutku".

Zvanično, ipak, nije upućen.

"Ali uputiće se i zvanično, to nikakav problem nije i očekujem da na sličnu inicijativu naiđemo i sa druge strane. Bilo bi sasvim logično da pokrenemo jednu regionalnu akciju, diplomatsku akciju, nova je Vlada u Crnoj Gori, već su nam ministri u pojedinim zemljama regiona i nadam se da će se to uskoro desiti i sa zvaničnim Beogradom".

Sve vjerske zajednice da se osjećaju komotno

Govoreći o Temeljnim ugovorom sa SPC, Abazović je rekao da je "trenutna situacija jako dobra". Podsjeća na posjetu patrijarha Porfirija Crnoj Gori, i ističe da se "atmosfera zaista popravlja, da se uzdiže na jedan viši nivo".

"Temeljni ugovor, ne bih ga dramatizovao. Iako je vjerovatno to plod najvećeg interesovanja, to je samo jedna obaveza koja stoji između države i crkve koja treba da se formalizuje. I ona će biti formalizovana, što prije, to bolje. Ne mislim da treba sa ničim žuriti, ali ne vidim nikakav problem da se potpiše Temeljni ugovor i da se stavi tačka na tu temu. Naprotiv, vidio sam da je to intencija svih i ne vidim nikakav razlog da se to, u jednoj prijatnoj atmosferi, ne završi što prije. Kada neko kaže da to treba da bude u skladu sa Ustavom, naravno da će biti u skladu sa Ustavom, kao što svi akti koje vlada donosi moraju biti u skladu sa zakonima i Ustavom", rekao je Abazović.

Navodi da Crna Gora želi da se sve vjerske zajednice u zemlji osjećaju komotno.

Komentarišući jučerašnju posjetu Europolu, te aktivnostima na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Abazović je ocijenio "istorijskim" sve ono što se u Crnoj Gori desilo u posljednjih mjesec dana.

"Zašto? Zato što su istrage i akcije išle protiv nosilaca visokih funkciija u sudskoj vlasti. To se nije dešavalo ranije, po tome je specifično. A kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, podsjetiću vas da smo i prije godinu dana krenuli u snažan obračun, kada smo pohapsili sve vođe kavačkog klana koji su u tom trenutku bili u Crnoj Gori. Nakon toga smo prešli na drugi klan i mislim da mi imamo čime da se pohvalimo i u prethodnih godinu i po dana i sada, sa novim specijalnim tužiocem i sa osvježenjima koja očekujemo u svim institucijama, samo želimo da tu borbu podignemo na značajno veći nivo", rekao je Abazović.

Premijer navodi da je izuzetno ponosan i zadovoljan i afirmativan prema sivma koji žele da pravda zaživi u punom smislu u Crnoj Gori.

Na pitanje kako sve to da se uradi sa DPS-om, Abazović odgovara: "Evo ovako kao što vidite. Neka rezultati pričaju. Sve kritike prihvatam, sve. Neka rezultati pričaju. Za 20 dana je urađeno više nego za 20 godina. Neka rezultati pričaju u narednom periodu, a onda ako ih ne bude, ja preuzimam odgovornost, sada i sa funkcije premijera, da neko kaže da ih nije bilo iz ovih ili onih razloga. Tako da najbolji odgovor na sve potencijalne kritike ili opstrukcije ili privid opstrukcija, neka budu rezultati ili nihov izostanak".

Poziv svima na politički dijalog

Kaže da ne primjećuje nikakve opstrukcije: "Naprotiv, možda je to i početnički, osjećam veliki entuziijazam u vladi i ovaj tempo treba da se održi. Evo, kao neko ko je na čelu javne adminsitracije, kažem da, uvijek kada nešto počinjete, mnogo su veća očekivanja i entuzijazam".

Svima je uputio poziv na politički dijalog, jer "Crna Gora ne pripada nikome ni manje ni više, potpuno je nevažno i ko je vlast, ko je opozicija".

"Svi smo mi da Crna Gora bude u EU i svi mi koji smo da Crna Gora bude u EU treba da damo samo mali doprinos tome, samo mali, mizerni doprinos tome, a to će u konačnici da bude zaista veliko", rekao je Abazović.

Govoreći o tome da li Crna Gora može ubrzanim putem u EU, Abazović kaže da je osjetio "veliki optimizam u razgovoru sa zvaničnicima EU".

"Ne mislim da je to neki poseban fast check, mislim da je to nešto što bi trebalo da bude naša zasluga. Ali da bi mi došli u situaciju da imamo zaslugu, mi moramo da izvršimo nekoliko domaćih zadataka. I za tu vrstu odgovornosti, niko drugi ne može da je preuzme osim nas samih. Ja vjerujem da mi vrlo brzo možemo da donesemo neke odluke koje su krucijalne, a koje podrazumijvaju malo šri konsenzus, a koje bi bile veliki boost u našim evropskim integracijama. Siguran sam da, kad bi se to desilo, da bi i naši međunarodni partneri to znali da vrednuju", istakao je Ambazović.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније