Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

20. 05. 2022. 08:40   >>  07:16

ŠARANOVIĆ

"Sudstvo bilo pokrovitelj organizovanog kriminala"

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kazao je da je novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović već ispunio očekivanja i da hapšenja predsjednika sudova pokaziju visok stepen povezanosti kriminala sa najvišim državnim adresama. On posebno ističe da je, znajući mjesecima podatke Europola, sadašnji premijer Dritan Abazović ćutao, te da nakon novog izbora GST-a više ne najavljuje hapšenja putem Tvitera.

Hapšenje visokih predstavnika sudske vlasti za Šaranovića nije nikakvo iznenađenje.

“Ovo je jedan od brojnih i najgorih primjera kako može da se naruši ugled jedne države kada sada imate situaciju da se radi o nekim sporadičnim slučajevima korupcije. Radi se o ljudima koji su pokrivali najviše funkcije u ovoj grani vlasti. To su bili predsjednicci sudova. Pitanje je samo da li su oni bili šefovi kriminalnih grupa ili članovi. To je samo dokaz da je jedna od tri grane vlasti bila u punoj sprezi i pokrovitelj organizovanog kriminala ”, kaže Šaranović.

Za to što je slučaj pokrenut tek mjesecima nakon što su podaci Europola dostavljeni našoj policiji, poslanik Demokratske Crne Gore krivi bivšeg koordinatora bezbjednosnih služni i sadašnjeg premijera Dritana Abazovića. 

“Ovdje se postavlja pitanje: ako je premijer Dritan Abazović, a bivši koordinator službi bezbjednosti znao za umiješanost određenih lica koja su bila visoko kotirana u bezbjednosnom sektoru, zašto ih je štitio, ne samo tako što ih je sačuvao u bezbjednosnom sektoru, nego ih je i unapređivao”, kazao je Šaranović.

On ističe da da su navodni članovi kriminalne grupe iz Srbije koji su se našli na fotografiji sa crnogorskim policijskim službenicima uhapšeni, a da policajci i dalje rade u bezbjednosnom sektoru.

“Službenici koji rade za 700 eura, oni su multimilioneri i posjeduju po 50-ak miliona na svojim računima. Ovdje se sa pravom postavlja pitanje kako, zašto i zbog čega je najodgovornije lice iz bezbjednosnog sektora štitilo ova lica, sačuvao ih u bezbjednosnom sektoru, a neke čak i unaprijedio”, kazao je on.

Na konstatacije da je Petar Lazović bio tajni agent, Šaranović kaže da i pod pretpostavkom da je bio, postavlja se pitanje da li je neko od tih šefova kavačkog klana sa kojim je dogovarao poslove “pao”.

“Da li je neko, priveden, uhapšen, da li je neko odgovarao. To govori o visokoj sprezi policije i specijalnog državnog tužilaštva sa kavačkim klanom. Imali smo sumnje, a sada imamo formalno i potvrdu toga”, kazao je on.

Hapšenje još jednog predsjednika suda, kaže on, potvrđuje koliko je bio visok stepen povezanosti kriminala sa najvišim državnim adresama. Istakao je da je dobro što na čelu tužilaštva stoji čovjek koji se ne plaši da pokrene postupke protiv svojih kolega.

“Imamo početne korake, naročito sa nivoa glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i rekao bih da je za kratko vrijeme ispunio očekivanja. Već možemo primijetiti da sada nemamo najave hapšenja sa Tviter naloga gospodina Abazovića što znači da je on imao odličnu saradnju sa bivšim GST-om Katnićem”, istakao je Šaranović.

On navodi da su tada uhapšena lica kao što su Radoje Zvicer i Brano Mićunović brzo puštena na slobodu.

“Sada je već drugačije. Uhapšena lica ostaju u zatvoru i rekao bih da su to potezi koji stvaraju uvjerenja da konačno na čelu tužilaštva imamo ljude koji će raditi u interesu države, a ne bilo koje političke strukture”, kazao je on.

"Zakon o odgađanju izbora bježanje od suda građana"

Šaranović tvrdi da se usvajanjem izmjena Zakona po kojima se objedinjavaju lokalnih izbori bježi od volje naroda. 

“Totalno je jasno da se radi o koordiniranoj akciji partnera u novoj vladi, a priznanje za takvo nešto dobili smo sa pozicije predsjednice parlamenta koja je na jednoj od prethodnih sjednica kazala da se moglo očekivati da predsjednik Crne Gore neće potpisati prvobitnu verziju zakona, pa smo imali ponovno odlučivanje”, kazao je on.

Ukazao je da će odbornicima lokalnih parlamenta isteći mandat.

“A predsjednicima opština će takođe u narednih mjesec, dva isteći mandati i imaćete situaciju da će nove predsjednike opština birati ljudi koji nijesu odbornici. Mislim da je dostignut rekord koliko je jedna politička struktura spremna za kršenje Ustava”, kazao je on.

Predlog za dijalog koji je uputila predsjednica Skupštine za Šaranovića je farsa jer se sadašnja parlamentarna većina, kako je rekao, već sve dogovorila. 

Kazao je da smatra da će ovo biti vlada sa najkraćim mandatom u istoriji Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније