Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Redakcija portala / Mina

20. 05. 2022. 14:12 >> 17:59
1

21. MAJ

Predstavnici partija čestitali Dan nezavisnosti

Prošlo je 16 godina od kada je Crna Gora na referendumu potvrdila svoje milenijumsko državno trajanje i postala međunarodno priznata, nezavisna i suverena država, navodi se u čestitci SDP-a povodom obilježavanja 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

“Sigurni smo da će i pored svih iskušenja sa kojima se možemo suočiti, u Crnoj Gori snažno pobjeđivati politika zasnovana na vrijednostima mira, tolerancije, jednakosti, antifašizma, politika koja opstaje i razvija se vjerujući u pravdu kao osnovnu vrlinu. Samo takva Crna Gora, država koja je jednako svih njenih građana, spremna je za nove velike istorijske iskorake. Zato poručujemo - jednom upaljena iskra slobode vječno će da gori”, saopšteno je iz SDP-a.

Bećič: Jedan od najvažnijih dana u novijoj istorijii Crnoj Gori

Istim povodom oglasio se i lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, koji je kazao da je riječ o jednom od dva najveća državna praznika i jednom od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji.

“Sa ponosom ističem da šesnaestu godišnjicu nezavisnosti slavi sve više sugrađana različitih ideoloških, političkih, vjerskih i nacionalnih ubjeđenja, a tako i treba i mora da bude – zbog budućnosti i prosperiteta Crne Gore i unutrašnjih odnosa u njoj”, kazao je Bečić.

On je poručio da “čuvajući tradiciju, njegujući naše različitosti kao najveće bogatsvo, izgrađujući  nezavisne, profesionalne i kredibilne institucije, ekonomski i politički jačajući naše građane, na najbolji, najpostojaniji i najpatriotskiji način čuvamo hrabrog i postojanog građanina, čuvamo našu svetu crnogorsku zemlju, njenu slobodarsku i antifašističku istoriju. Jednom riječju - čuvamo njenu budućnost”.

LP: Crna Gora sazrijeva u respektabilnu državu

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je ovaj datum ispisan “zlatnim slovima u bogatu istoriju Crne Gore i njenih slavnih pobjeda”.

“Crna Gora danas sazrijeva u respektabilnu državu koja ima saveznike širom svijeta, koja je uvažena i prepoznata po svojim zalaganjima i vrijednostima koje čvrsto baštini. Crna Gora se nakon vijeka lutanja konačno vratila kao ravnopravna među slobodne i progresivne države Evrope i svijeta. Danas Crna Gora i njeni građani imaju zašto slaviti, uprkos svim izazovima konsolidovali smo demokratiju, dosegli visoke standarde EU, postali smo članica NATO i izveli reforme koje su bile nezamislive. No, pred nama je još mnogo izazova koje zajednički sigurno možemo prevazići, vjerujući u našu državu Crnu Goru i zajednički je čuvati kao okvir koji nam sve to garantuje”, kazao jeh Popović.

URA: Crna Gora mora biti dom svih njenih građana

U čestitci URE ističe se da na Dan nezavisnosti koji Crna Gora sjutra obilježava kao datum kada je 2006. na referendumu obnovila svoju nezavisnost, građani treba da budu optimistični i uvjereni da možemo zajedno da budemo uspješna evropska priča.

"Crna Gora kao građanska, evropska i ekološka država mora biti matica i dom svih njenih građana bez obzira na bilo koju njihovu ličnu pripadnost ili opredjeljenje. Bez obzira na poteškoće i izazove sa kojima se kao društvo i država susrijećemo, ako zajednički energiju usmjerimo na bolji život svih nas, sa krajnjim ciljem da što prije postanemo dio porodice najrazvijenih država Evrope, onda ćemo imati mnogo više razloga za slavlje", poručili su oni.

"Pozivamo sve lokalne uprave da u prazničnim danima ukrase ulice državnim zastavama kako bi poslali poruku jedinstva, ljubavi i privrženosti prema našoj Crnoj Gori. U želji da ovaj ali i svaki naredni Dan nezavisnosti proslavljamo sa dobrim i lijepim vijestima za sve nas, građanima Crne Gore ma gdje god se nalazili u svijetu želimo srećan 21. maj – Dan nezavisnosti", navodi se u saopštenju URE. 

Ibrahimović: Nezavisnost bila preduslov za intenzivan razvoj

Nezavisnost Crne Gore bila je preduslov za intenzivan ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović u čestitki povodom Dana nezavisnosti.

Iz BS su kazali da je Ibrahimović rekao kako je Crna Gora u prethodnom periodu gradila institucije, a istovremeno, stvarala i ambijent za bolji život svih građana.

“Kada smo prije 16 godina, odlučno, iskreno, patriotski i vizionarski glasali za nezavisnu Crnu Goru, znali smo da je pred nama izazovan i zahtjevan put. Danas je potpuno jasno da je nezavisnost Crne Gore bila preduslov za intenzivan ekonomski i demokratski razvoj države”, rekao je Ibrahimović.

On je ocijenio da je Crna Gora, kao punopravna članica NATO-a i naredna članica Evropske unije (EU), država, koja uprkos brojnim unutrašnjim i geopolitičkim izazovima, hrabro i odlučno korača putem prosperiteta.

“Zato je i naše zalaganje da se Crna Gora razvija kao demokratska i pravna država socijalne pravde, koja će garantovati ravnopravnost svakom građaninu, bez obzira na vjeru, naciju ili političku pripadnost”, rekao je Ibrahmović, navodi se u saopštenju BS.

Koncept multietničke Crne Gore, koji BS zagovara od svog osnivanja, a koji je ta partija snažno inkorporirala u biće crnogorskog društva i identiteta, kako je rekao Ibrahimović, skoro plebiscitarnom podrškom na referendumu 2006. godine, zajedničko je dobro svih koji Crnu Goru nose u srcu.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније