Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

26. 05. 2022. 10:20   >>  06:25 14

PERIĆ

"Preokret" će izaći na izbore, udaljavamo se od demokratije

Jedan od pokretača pokreta “Preokret” Srđan Perić kaže da je predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović nakon formiranja 43. Vlade u mnogo boljoj političkoj poziciji. Perić navodi i da aktuelna vlada nije manjinska, već koaliciona, jer kako ističe, DPS dobija trećinu mjesta po dubini. Najavio je i da će “Preokret” izaći na lokalne izbore u Podgorici, ali i Danilovgradu.

“Preokreta” za oslobađanje potencijala zajednice

Perić kaže i da je glavni cilj pokreta “Preokreta” oslobađanje potencijala zajednice. "Vi sada ne možete da radite bilo šta bez partijskog amina", naveo je Perić.  Kažu i da će načela "Preokreta", sa konkretnim rješenjima ponuditi na izborima u Podgorici i Danilovgradu, kada god budu.

"Bili smo spremni za izbore i sada u junu", naveo je Perić.  

Đukanović u boljoj političkoj poziciji nego što je bio

Komentarišući jučerašnju izjavu predsjednika države Mila Đukanovića, koji je kazao da ne strahuje od tužilaštva i da je radio sve po zakonu, Perić navodi da je Đukanović u boljoj političkoj poziciji nego što je bio.

“U Crnoj Gori je politički uticaj na sudsvom ogroman. Imali smo dodjelu stanova od strane izvršne vlasti sudijama, ako ti nije uticaj ja ne znam šta je... Imate tu mrežu u kojoj je Đukanović bio na vrhu te pitamide, s obirom na to da nova vlast nije napravila radikalna otklon u odnosu na te prakse, on sad može prilično lagodno da daje takve izjave, zato što zna da taj sistem koji je porađao tu nedodirljivost političkih elita ostaje netaknut”, naveo je Perić u emisiji "Link", Radija CG.

Kaže i da je važno napraviti razliku između manjinske i koalicione Vlade. “Ja vjerujem da mi ovdje govorimo o koalicionoj vladi”, naveo je Perić i dodaje da će DPS dobiti trećinu mjesta po dubili.

“Vi sada već u imenovanjima od sekretara, pa dalje imate kadar iz DPS-a. Imate najavu da će trećina kadra u izvršnoj vlasti oko trećine biti iz redova DPS-a. To nije nikakva manjinska podrška, već koalicija”, naveo je Perić i dodaje kako je važno insistirati na tome da znamo šta je dogovoreno prilikom formiranje 43. Vlade.

“Mi zaista prisustvujemo jednom mentalnom maltretiranju javnosti, da ne smijemo da nazaovemo stvari onakvim kakve jesu zato što nekome politički odgovara da predstavlja stvari na svoj način. Crna Gora je nas građana, a ti ljudi upravljaju državom i mi građani treba njih da nadziremo”, poručio je Perić.

Sve to je, kako navodi, važno za uspostavljanje odgovornosti.

“Ko je sada odgovoran za rad prethodne vlade, niko? Vi sad pravite sistem u kojem niko neće biti odgovoran ni za rad ove vlade. I onda vam kažu, naviknite se ovo je demokratija, ne ovo nije demokratija ovo je udaljavanje od demokratije, jer je demokratija vladavina većine”, poručio je Perić.

Početni potezi Novovića ulivaju povjerenje

Perić kaže kako je suviše rano za ocjenu rada glavnog specijalnog tužioca Vladimir Novovića, ali kako dodaje Perić, njegovi početni potezi ulivaju povjerenje.

“Vjerujem da je dobro da javnost daje podršku tim akcijama, cijenim da su hrabri, poželjni i ovi prvi koraci su za pohvalu. Ali opet kažem to su prvi koraci, do pravosnažne presude je jako dug period, do dvije tri godine se najčešće može doći do tog krajnjeg koraka - presude”, naveo je Perić, u emisiji “Link”, radija Crne Gore.

Zbog toga je, kaže, važno da vidimo kako će teći sudski postupci u slučaju Vesne Medenice i Blaža Jovanića, jer je smatra Perić, riječ o najvećim slučajevima u pravosuđu.

“Sve to bi mogli u jednoj sintagmi nazvati - krah vrijednosti”, poručio je Perić.

Kaže da smo u takvu situaciju došli jer je svaki segment društva koji je trebalo da vrši pritisak spavao i samo su se, kako navodi Perić, rijetki pojedinci bunili protiv toga.

“Suočili smo se sa rezultatima, koji za bilo kog poznavaoca elementarnih prilika u pravosuđu, nijesu nikakvo iznenađenje”, naveo je Perić i dodaje kako se nakon svega toga suočavamo sa time da nam fali sudija i tužilaca.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније