Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

08. 06. 2022. 10:10 >> 10:10

ABAZOVIĆ - KOVAČEVSKI

Sastanci u Ohridu unaprijediće politički i ekonomski dijalog

Sastanci u Ohridu pomoći će državama regiona da se približe u pronalaženju zajedničkog jezika i unaprijede politički i ekonomski dijalog, konstatovano je tokom sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog na marginama Samita Inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu.

"Želimo saslušati argumente u vezi Otvorenog Balkana i odgovorno se prema njima ponijeti, u skladi sa nacionalnim interesima naše države", ocijenjeno je na sastanku.

Abazović je naglasio da je dobrosusjedska politika jedan od kamena temeljaca crnogorske spoljne politike i da upravo iz tog razloga Crna Gora učestvuje kao posmatrač, nastojeći da pruži dodatnu vrijednost pomirenju i unapređenju saradnje u regionalnim okvirima.

Zahvalivši se odazivu premijeru Crne Gore, predsjednik Vlade Makedonije Kovačevski je istakao da Open Balkan nije napravljen za političare, već za građane i kompanije država Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade.

"Sagovornici su se saglasili da odnosi dvije države mogu da posluže kao primjer dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa na Zapadnom Balkanu koji teži pomirenju i evropskoj integraciji", saopšteno je iz Vlade.

Pored domaćina Dimitra Kovačevskog, premijera Republike Sjeverne Makedonije, premijera Albanije Edija Rame i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Vlade Abazović i predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltija, učestovaće na zvaničnom otvaranju gdje će se, zajedno sa ostalima, obratiti javnosti.

Tokom današnjeg Samita prisutnima će se putem video linka obratiti i visoki predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, Gabrijel Eskobar, kao i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније