Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

10. 06. 2022. 12:36 >> 12:34
6

ĆOROVIĆ

"Open Balkan? Ne, hvala"

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Jasmin Ćorović pita šta će Crnoj Gori Open Balkan kada, kako on smatra, ne nudi ništa osim što uzima od malih.

„Imali smo daleko bolju državu, Jugoslaviju, pa nekima nije valjala. Sada hoće “Open Balkan”. Zlonamjernici bi rekli “Veliku Srbiju” i “Veliku Albaniju”. A šta je sa nama, “malima”? Open Balkan ili Otvoreni Balkan, čemu to? Otvoriti granice? Zašto? Da bi olakšali putovanje (koje inače nije onemogućeno) i bez lične karte prolazili granice, ili da bi uklonivši granice olakšali šverc narkotika, duvanskih proizvoda i koječega još?“, navodi se u saopštenju.

Smatra da bi umjesto olakšavanja prometa roba i usluga dodatno olakšali većim zemljama da se još lakše probiju na naše tržište i time ugroze ionako slabu domaću proizvodnju.

„Da bi ubrzali promet roba ili da bi smanjili ili eliminisali kontrolu kvaliteta roba koje ulaze u Crnu Goru? Sa postojećim mehanizmima kontrola sa granica Crne Gore se vraćaju tone štetne, pokvarene i neupotrebljive robe i hrane“, navodi se u saopštenju.

On je prokomentarisao i konstataciju da bi OB smirio strasti na Balkanu.

„Da bi širili veze i pomirenje među narodima? Sa kojim? Onim koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kojima padaju Rezolucije o pomirenju u vlastitim parlamentima? Sa onima koji veličaju presuđene ratne zločince, u čiju čast iscrtavaju murale i skandiraju fašističke parole na raznim okupljanima? Sa onima u čijim zemljama buji fašizam, klerikalizam i šovinizam? Sa onim koji ne priznaju druge nacije i narode? Sa revizionistima? Sa onim koji se naoružavaju, koji zabranjuju slobodu govora i koje uvode medijsku poslušnost?“, navodi on.  

Ćorović pita  šta to istinski i kome nudi Open Balkan.

„Nudi li poput EU neke predpristupne, pristupne, strukturne i druge fondove kao motiv malim zemljama da se pridruže? NE. Evropska unija troši milione i milijarde eura na ova davanja, a koliko su novca spremne da daju Srbija i Albanija kao inicijatori Open Balkana za eventualno slične pretpristupne fondove? Za sada NULA. Open Balkan Crnoj Gori ne nudi ništa, on je tu da uzme (od “malih”) a ne da daje“, navodi on.

Ističe da je Open Balkan poput Superhika, junaka iz kultnog stripa Alan Ford, koji uzima od siromašnih i malih, a daje bogatim i velikim.

„Zašto Open Balkan kad imamo EU? Zašto Superhik kad imamo Supermena? Open Balkan? Ne hvala“, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније