Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

15. 06. 2022. 12:14   >>  18:43 32

UOČI SUSRETA SA ZELENSKIM

Abazović: Mir nema cijenu, tu smo da podržimo Ukrajinu

Svi jako cijene napore Crne Gore i drugih zemlja regiona da se solidarišu sa ukrajinskim narodom. Mi navijamo za to da se u dijalou pronađe rješenje, ali najvažnije je da se prekine sa ratnim aktivnostima, agresijom i ubijanjem civila, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović za RTCG, nakon obilaska ukrajinskih gradova Borodjanka i Irpin, koji su bili pogođen ratnim razaranjima.

Abazović je rekao da su imali priliku da obiđu ratom razorene gradove i posvjedoče velikoj humanitarnoj katastrofi.

"Tragično je to što smo vidjeli i čuli, razorena je infarstruktura, a zaključak je jednostavan - treba da smo ponosni na građane Crne Gore što su izabrali mir. Mir nema cijenu, mir je sve što nam treba. Bez obzira na sve dileme i nedoumice koje imamo u društvu, najvažnije je da živimo u miru, to je najvažnija pretpostavka bilo čega", kazao je premijer za RTCG.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Abazović je kazao da su "tu da pruže podršku".

"Dio onoga kako Crna Gora može da pomogne mi je prenio predsjednik Zelenski u telefonskom razgovoru, i ovo je dio pomoći. Oni su jako srećni što mogu da ugoste premijere, postoje konkretni upiti od Zelenskog, a sve njih Crna Gora može da isporuči, i to je da iskažemo političku podršku."

Premijer Crne Gore najavio je za danas zajedničku izjavu, sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, prema instuitucijama Evropske unije za pomoć Ukrajini.

"Mislim da je to blizu da se usaglasi i neće biti problem ako Zelenski to bude zatražio od nas."

Video: Marko Vešović/Portal RTCG

"Svjedočimo paklu ratnog razaranja"

Nakon svečanog dočeka u Kijevu, Abazović je, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, obišao Borodjanku i Irpin.

Tokom boravka u Borodjanku u Irpinu, premijeru su lokalni zvaničnici saopštili koliko su ti gradovi ošetćeni u ratnim dešavanjima. Delegacija je informisana i da se u Irpin vratio veliki broj građana.

Saopšteno je i da se očekuje pomoć međunarodnih fondova i međunarodne zajednice pro rekonstrukciji. 

"Odmah nakon dolaska posjetili smo Borodjanku, grad koji je razoren na početku invazije. Svjedočimo paklu ratnog razaranja. Zajedno sa Edijem Ramom molimo se za mir i stojimo čvrsto uz građane Ukrajine", napisao je Abazović na Tviteru.

Rano jutros delegacija je stigla u Kijev. 

"Stigli smo u Kijev sa Edi Ramom da pružimo iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu. Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi", poručio je Abazović.

Delegacije Crne Gore i Albanije dočekali su predstavnici lokalnih samouprava: Kuleba Oleksij, šef kijevske regionalne državne administracie, Georgij Jerko, predsjednik gradske opštine Borodjanko i Makeva Anžela, sekretarka lokalne skupštine Irpina, koji su im predočili kroz šta su sve njihovi sugrađani prošli u prethodnom periodu i kakvu su štetu gradovi pretrpjeli.

Abazović je od poljsko-ukrajinske granice putovao vozom.

Premijer će setokom dana sastati se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Planiran je i niz sastanaka sa drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Posjetu Abazovića Kijevu prati izvještač RTCG Marko Vešović.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore je prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, nakon razgovora telefonom koji su imali u četvrtak.

Abazović je već razgovarao s pojedinim kolegama iz regiona i ideja je načelno bila prihvatljiva za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su kao i Crna Gora članice Nato saveza.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ne putuje u Kijev jer ima već preuzete obaveze, ali je poručio da nedvosmisleno podržava ukrajinski narod.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније