Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 06. 2022. 09:57 >> 22:03
2

9. SJEDNICA VLADE

Ograničene cijene brašna, ulja, šećera...

Na devetoj sjednici Vlade Crne Gore donijeta je odluka kojom će se maksimalna visina marži u trgovinama na veliko ograničiti na pet odsto, za pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so. Maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine biće sedam odsto.

TOK SJEDNICE: 

Usvojena Informacija o pripremi za požarnu sezonu

Na sjednici je usvojena Informacija o pripremi za požarnu sezonu 2022.  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da  Crna Gora trenutno raspolaže sa preko 600 vatrogasaca spasilaca i 200 dovbrovoljaca, kao i sa 150 vozila za gašenje požara.

"Naglasio bih a imamo pet dronova koje možemo koristiti preventivno kao i jedno multifunkcionalno robotičko vozilo. Takođe, možemo računati i na NATO pomoć, ako bude potrebe", kazao je Adžić.

Premijer je dodao da ni mnogo veće zemlje same ne mogu da se izbore sa velikim požarima.

Usvojena Informacija o preduzetim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje žičare Kotor - Lovćen.

Kulturna dobra zaštićena, građani da budu spokojni

Kulturna dobra Crne Gore štiti zakon i ništa što nije njima predviđeno neće biti predviđeno ni u Temeljnom ugovoru, kazao je premijer Dritan Abazović. On je to naveo na današnjoj sjednici Vlade, tokom rasprave o Informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, za šta će biti zadužena petočlana komisija.

Policajcima vraćen dio zarade

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je Odluka o izmjeni odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, kojom će policijskim službenicima zarada biti uvećana do 10 odsto osnovne zarade.

Komarnica

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji projekta izgradnje HE Komarnica s Prijedlogom ugovora o koncesiji za korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije

Takođe, usvojena je i Informacija o sprovedenim aktivnostima u postupku davanja koncesije za korišćenje vode iz akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane s Prijedlogom odluke o davanju koncesije i Nacrt ugovora o koncesiji.

Usvojen Prijedlog odluke o državljanstvu

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Usvojeneizmjene odluka o raspištanju SO Tivat i Budva

Vlada je usvojila i prijedloge odluka o izmjeni odluka o raspuštanju Skupštine opštine Tivat i Skupštine opštine Budva.

Ograničene marže

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je na sjednici da će donošenje odluke o ograničavanju cijena proizvoda doprinijeti smanjenju uticaja rasta cijena na građane.

"Ovo se odnosi na 22 proizvoda, ova Vlada radi sve kako bi smanjila uticaj povećanje cijena na život građana. Nakon goriva, sada idemo i korak dalje donijeli smo odluku da ograničimo marže na - šećer, so, brašno, ulje...", kazao je on.

Ministar je istakao da Crna Gora ima dovoljno namirnica i energenata.

"U veleprodaji marža će biti ograničena na 5, a u maloprodaji na 7%", dodao je on, "Siguran sam da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve i da se učini sve da se ograniči cijena drva, peleta."

On je rekao da je namjera da se u veleprodaji marže ograniče na pet odsto, a u maloprodaji na sedam odsto.

Ministar Ranko Krivokapić kazao je da će učiniti sve da ekonomska diplomatija bude više prisutna u radu MVP-a.

"Vratićemo Direktorat koji će se baviti time, da bi te linije brže išle i da bi naš nastup bio sveobuhvatniji", naveo je Krivokapić.

Đurović je odgovorio da treba ojačati ekonomsku diplomatiju, ali sa pravim kadrovima.

Abazović: Krenuti u izbor članova Sudskog savjeta i Ustavnog suda

Premijer Dritan Abazović apelovao je na Skupštinu da krene u proces izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

„Apelujem na Skupštinu Crne Gore da krene u proces izbora Sudskog savjeta i članova Ustavnog suda, da iskoristimo situaciju do 31. jula i donesemo dobre odluke koje nam u evropskim integracijama život znače“, naveo je Abazović na sjednici Vlade.

On je dodao da treba da budu zadovoljni brojem kandidata koji su se prijavali.

„Neka se izaberu najbolji. Ali definitivno to su odluke koje bi značajno mogle da olakašaju naš evropski put“, rekao je Abazović.

Povučen prijedlog o Kandiću

Na početku sjednice ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić povukao je sa dnevnog reda prijedlog kadrovskih rješenja među kojima je bilo naimenovanje bivšeg zamjenika generalne sekretarke Vlade Nikole Kandića za zamjenika Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Bojane Ćirović.

Sa dnevnog reda povučena je i informacija o predlogu imenovanja Nacionalnog službenika za ovjeravanje, nadležnog za finansijsko upravljanje programima IPA i efikasno funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola i Nacionalnog IPA koordinatora.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i prijedlog za Skupštinu akcionara EPCG - razrješenje članova Odbora direktora  i izbor članova Odbora.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za 2021. godinu.

Na sjednici je usvojen Prijedlog uredbe o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније