Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Beta [ I. P. ]

30. 06. 2022. 13:11 >> 13:08
4

ABAZOVIĆ U BEOGRADU

Moje mišljenje o Open Balkanu je afirmativno

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ponovio je danas da je njegovo mišljenje o inicijativi Open Balkan afirmativno, navodeći da će se eventualno pridruživanje Crne Gore razmatrati u otvorenom dijalogu svih zainteresovanih strana u njegovoj zemlji.

"Ta tema se u Crnoj Gori nije do sada tretirala na način na koji zaslužuje, a razlozi su brojni, možda nedovoljni interesovanje ili nedostatak informacija. Mislim da u otvorenoj komunikaciji, koju permanentno radimo posljednjih mjesec-dva, rješavamo neke dileme koje postoje kod građana ili donosioca odluka", kazao je Abazović novinarima u Beogradu, gdje je u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti.

Naveo je i da je Vlada Crne Gore formirala radnu grupu koja se bavi ovom temom.

"Nema specijalne žurbe, ali svi prepoznajemo odluku da treba da unaprijedimo regionalnu saradnju. Modaliteti koji nas vode ka tome treba da budu predstavljeni. Poslije toga mislim da neće biti prepreka da se oni materijalizuju", kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, nakon brojnih sastanaka sa premijerima regiona, osjeća se energija da svi žele da krene drugačije i naprijed.

"Razumijem i da ima mnogo onih koji čitav region žele da zadrže u prošlosti i koji žele da se sačuva status kvo, da se ništa ne dešava i da se iz toga crpi neka politička moć, ali vjerujem da nove generacije političara to ne žele", kazao je crnogorski premijer.

Kako je naglasio, "treba da sarađujemo, razvijamo biznis, spajamo ljude, povećavamo mobilnost svih nas, olakšavamo gradjanima pružanje usluga".

"Vjerujem da region ide u tom smjeru i mislim da Crna Gora može da da ubrzanje u tom smjeru", rekao je Abazović koji je kao glavne kočnice za priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Blakan naveo mentalitet i strah ljudi od promjene.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež podsetio da se u nekoliko navrata već razgovaralo sa predstavnicima Crne Gore šta inicijativa Otvoreni Balkan jeste, "kako se ne bi nepotrebno komunicirale političke poruke za nešto što je jednostavno stvar veze poslovnih zajednica iz zemalja regiona", koje su željele da se unaprijede odnosi, da se bolje povežu i stvore veće tržište koje će olakšati poslovanje i trgovanje.

Prema njegovim riječima, to je uradjeno kako bi privrednici regiona mogli da budu konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu, što sad uglavnom nijesu, jer države ne mogu da se usaglase oko nekih stvari koje nemaju veze sa politikom nego su ekonomske.

Čadež smatra da Crna Gora, u novoj fazi regionalne ekonomske saradanje, može da ima odlučujuću ulogu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније